Foto:EPA-EFE/YOUSSEF BADAWI

Na više frontova u Libiji danas je bilo intenzivnih sukoba posle žestokog bombardovanja Tripolija tokom prošle noći, a neprekidne borbe predstavljaju pretnju za obuzdavanje pandemije koronavirusa.

Posle relativnog zatišja proteklih nekoliko sedmica, ozbiljni ratni sukobi nastavlJeni su ove sedmice, uprkos pozivima međunarodne zajednice na smirivanje kako bi rascepkanom i preopterećenom zdravstvenom sistemu Libije bilo omogućeno da se pripremi za pandemiju.

Libija je u ponedeljak potvrdila svoj prvi slučaj COVID-19, a reč je o državljaninu te zemlje koji se nedavno vratio iz inostranstva, prenosi Rojters, podsećajući da je posle dugogodišnje nestabilnosti i nasilja zdravstvena infrastruktura u Libiji velikim delom razrušena i da mnogi lekari i medicinske sestre nisu primili zarade od decembra.

Skoro godinu dana Libijska nacionalna armija, kojom komanduje Kalifa Haftar, vrši napade na Tripoli u nameri da osvoji prestonicu zemlje, u kojoj je sedište međunarodno priznate vlade nacionalnog jedinstva.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram