Leonardo Dikaprio Foto: EPA-EFE/DAVID SWANSON

Američki glumac Leonardo Dikaprio je na svom Instagram profilu ponovo pokazao da pomno prati borbu za reke u Bosni i Hercegovini pohvalivši ovaj put uspeh građana u sprečavanju gradnje dve male hidroelektrane na Neretvici, prenosi Klix.ba.

Pročitajte još:

On je ove dobre vesti za reke Bosne i Hercegovine podelio sa svojim pratiocima uputivši u to da je Ministarstvo prostornog uređenja otkazalo građevinske dozvole za dva mala hidroenergetska projekta na, kako je napisao, „prekrasnoj reci Neretvici“, piše Klix.ba.

„Lokalna zajednica i njihove nevladine organizacije ‘Pusti me da tečem’ i ‘Zeleni Neretva’, koje zastupa pravni tim u Arhaus centru, organizovali su pravni izazov i proteste zbog ova dva projekta. Osim toga, zajednica je formalno zatražila od kantonalnog tužilaštva da razmotri podnošenje krivičnih prijava protiv javnih službenika koji su prekršili zakon izdavanjem dozvola bez konsultovanja javnosti“, pojasnio je on tok dešavanja i način na koji su građani izvojevali pobedu.

 

Još je naveo da se mesne zajednice na Neretvici žestoko protive bilo kakvim građevinskim projektima na njihovoj reci.

„Optužbe su još u toku, ali ako prođu, to će biti snažan signal upozorenja drugim lokalnim političarima da poštuju vladavinu zakona“, napisao je.

Naime, uprkos tome što je gradnja malih hidroelektrana Srijanski most i Gorovnik bila skoro „gotova stvar“ građani i aktivisti su ipak uspeli sačuvati ušće na reci Neretvici tako što su izvojevali ukidanje građevinske dozvole za obe MHE.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar