Sergej Lavrov
Sergej Lavrov Foto: EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov smatra da povlačenje američkih trupa iz Avganistana zapravo znači da su SAD priznale neuspeh svoje dvadesetogodišnje misije u toj zemlji koja je pred novom eskalacijom nasilja.

PROČITAJTE JOŠ:

„SAD ne samo da povlače svoje trupe iz Avganistana već priznaju zapravo neuspeh svoje dvadeset godina duge misije“, rekao je Lavrov, prenosi TAS S.

Po njemu, činjenica je da su bezbednosne pretnje, terorizam i trgovina narkoticima, dramatično porasle od 2001. godine, kada su SAD i njihovi saveznici pokrenuli svoju operaciju u Avganistanu.

#Značajno je da postoje dokumenti na Zapadu koji ukazuju na verovatnu umešanost američkih vojnika u trgovinu drogom“, naglasio je Lavrov.

Ruski ministar ističe i da se situacija u Avganistanu pogoršava i da u toj zemlji postoje utočišta militanata terorističke organizacije Islamska država kao i da povlačenje američkih trupa i nespremnost Kabula da formira privremenu vladu sa talibanima stvaraju uslove za nasilno rešavanje ovog konflikta.

„Talibani su ratoborniji jer postojeći sporazum predviđa formiranje privremene vlade, a nažalost lideri u Kabulu nisu spremni za to, što je uz povlačenje Amerikanaca situacija koja je otvrena za scenario nasilja“, poručio je Lavrov.

Nakon odluke SAD da povuče trupe iz Avganistana očekuje se da će američki vojni kontingent napustiti ovu zemlju do 11. septembra.

Bonus video: Najveće prirodne katastrofe u istoriji

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar