Foto: EPA-EFE/WATAN YAR

Više stotina pripadnika regularnih avganistanskih snaga bezbednosti napustili su pred talibanima područje iz kojeg se, nakon dvodecenijskog angažovanja, povlače britanske snage.

PROČITAJTE JOŠ:

Brzo napredovanje talibana kroz severni Avganistan ni juče nije prekinuto, pa je više od 10 oblasti palo u ruke pobunjenika.

Oko 300 pripadnika regularnih avganistanskih snaga bezbednosti prebeglo je od talibana preko granice, u Tadžikistan, a provincije Badakšan i Takar su sada pod kontrolom pobunjenika, prenosi londonski dnevnik Gardijan.

Talibani poručuju da će sve strane trupe koje ostanu u Avganistanu nakon što se NATO povuče u septembru, biti smatrane okupatorskim.

Portparol talibana Suhail Šahin rekao je za BBC da politike te grupacije nije da zauzme Kabul vojnom silom, ali da bilo koje strane trupe, uključujući strance koji rade za vladinu vojsku, ne treba da ostanu u prestonici Avganistana nakon što povlačenje bude završeno.

„Ako ne povuku sve snage, što je u suprotnosti sa sporazumom iz Dohe, naše rukovodstvo će odlučiti kako da reaguje“, naveo je Šahin, nakon izveštaja da bi 1.000 američkih vojnika moglo da ostane da štiti dipomatske misije i međunarodni aerodrom u Kabulu.

Iako je bilo najavljeno da će američka i britanska misija napustiti svoje položaje do 4. jula, predsednik SAD Džozef Bajden se tokom svoje redovne konferencije za novinare ogradio od tog datuma.

Američke snage su prošlog petka napustile i predale vojnu vazduhoplovnu bazu Bagram, što znači da više ne planiraju značajnije operacije u Avganistanu.

Ipak, ostalo je još nekoliko stotina pripadnika američke vojske koji čuvaju kompleks američke ambasade u Kabulu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram