Jair Lapid Foto: EPA-EFE/MENAHEM KAHANA

Odlazeći premijer Izraela Jair Lapid oštro je danas kritikovao mandatara za sastav nove vlade Benjamina Netanjhuua optuživši ga da koristi priliku za reforme pravosudja koje bi mogle da utiču na njegovo sudjenje za korupciju.

Lapid je rekao da Netanjahu želi da odluči ko će biti tužilac na tom sudjenju i ko će biti sudije koje će razmotriti njegovu žalbu.

„On želi da se donese zakon koji će zabraniti optužnice protiv premijera jer je on premijer koji je optužen. To nije reforma pravosudja“, rekao je Lapid na konferenciji Instituta za demokratiju Izrael i najavio da će se protiv toga boriti.

On će, kako se očekuje, biti lider opozicije kada Netanjahu obrazuje vladajuću koaliciju od 64 poslanika od ukupno 120 u izraelskom parlamentu (Knesetu).

Nir Hefec Nir Hefetz Benjamin Netanyahu
Nir Hefec i Benjamin Netanijahu Foto:EPA-EFE/GALI TIBBON

Partije koje će činiti novu vladu traže drastične promene pravosudnog sistema, uključujući usvajanje odredbe da Kneset može da stavlja van snage odluke Visokog suda o poništenju zakona, te da u komisiji za izbor sudija bude više političara, izmedju ostalog.

Neki Netanjahuovi saveznici sugerišu uklanjanje iz krivičnog zakona optužbe za zloupotrebu položaja, koja je glavna u sudjenju Netanjahuu.

Takve pravosudne reforme, jedan od najvažnijih zahteva šest partija koje će, kako se očekuje, biti u narednoj vladi, se pokreću samo iz jednog, potpuno ličnog razloga i „vuku zamlju u opasnu antidemokratsku spiralu koja dovodi u opasnost ekonomiju, nanosi štetu bezbednosti i izazvaće medjunarodne sankcije“, ocenio je Lapid.

On je istakao da Netanjahu pre nego što je optužen nikada nije pokušao da sprovede tako sveobuhvatne reforme iako je godinama bio na vlasti, a sada nema toga što neće učiniti da izbegne zatvor.

Lapid smatra da većina partija koje će biti u narednoj vladi „uopšte ne veruju u ideju demokratije“ i da javnost toga mora biti svesna, da one „varaju, nanose štetu i uništavaju demokratske osnove zemlje“ iz ličnih razloga.

Odlazeći ministar odbrane Beni Ganc je takodje kritikovao predloge buduće vlade, preneli su izraelski mediji U slučaju da odredba o stavljanju van snage bude usvojena većina od 61 poslanika će moći da zaobilazi presude Visokog suda.

PROČITAJTE JOŠ:

„Mi zaista nemamo druga sredstva, mi imamo pravosudje, medije i parlament“, rekao je Ganc.

Netanjahuu se sudi za prevaru, zloupotrebu položaja u tri slučaja, uključujući mito u jednom od njih.

On poriče da je bilo šta loše učinio i optužuje tužilaštvo, policiju i medije da su pokrenuli „lov na veštice“ protiv njega.

Netanjahuov konzervativni Likud je sa svojim saveznicima, ultradesnim i partijama ultraortodoksnih Jevreja, pobedio na parlamentarnim izborima 1. novembra, petim za manje od četiri godine.

Kao i raniji i ovi najnoviji izbori bili su zapravo referendum o sposobnosti Netanjahua da vlada dok mu se sudi za korupciju.

BONUS VIDEO: Evakuacija starijih iz Hersona

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar