Endrju Kuomo Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Guverner države Njujork Endru Kuomo, iz redova demokrata, juče je, nakon što ga je i druga saradnica prijavila za seksualni prestup, rekao da mu je "uistinu žao" što su njegovo ponašanje i izjave protumačeni kao "neželjeno udvaranje".

PROČITAJTE JOŠ:

Prema njegovim rečima, često se šalio na dobroćudan način kako bi atmosfera na radnom mestu bila opuštenija.

„Sada shvatam da su moje reči mogle zvučati neprimereno ili previše lično pa da su određeni komentari, imajući u vidu moj položaj, mogli kod nekih izazvati neželjeni učinak. Priznajem da su neke od stvari koje sam rekao pogrešno protumačene, poput neželjenog udvaranja: Ako je neko to tako shvatio, uistinu mi je žao“, dodaje Kuomo u saopštenju.

Takođe, nastavio je, želi jasno dati do znanja da „nikada nije nekoga dirao na neprimeren način niti je ikada očijukao kako bi osobu doveo u neprijatan položaj“, prenosi Hina.

Savetnicu pozvao da igraju „poker na skidanje“

Njegova savetnica, 36-godišnja Lindzi Bojlan, rekla je da ju je guverner poljubio u usta i da joj sugerisao da igraju „poker na skidanje“, pa je u više navrata pokušao da dira njene grudi, leđa i noge.

Bojlan je radila u njegovoj administraciji od 2015. do 2018. godine. U subotu je i 25-godišnja Šarlot Benet za Njujork tajms izjavila da joj se Kuomo „nabacivao“ u proleće 2020. i da se „osećala nelagodno“.

Neki su članovi Kongresa, uključujući i njujoršku demokratsku senatorku Alesandru Biađi, pozvali su Kuoma da podnese ostavku, a Biađi ga je na Tviteru nazvala i „čudovištem“.

Kuomo, kojem je ovo treći mandat, rekao je da se situacija „ne može i ne bi trebala da se rešava u medijima“.

Sam Kuomo je pozvao bivšu saveznu sudiju da preispita optužbe na njegov račun koje on odlučno odbacuje, no taj je predlog naišao na oštre kritike jer se radi o osobi koja je dugo godina blisko sarađivala s njujorškim guvernerom.

Umesto toga traži se da „stvarnu nezavisnu istragu“ vodi državna tužiteljka Njujorka Letitia Džejms, takođe iz redova demokrata.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar