Zdravko Krivokapić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić saopštio je da je direktor Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB) Dejan Vukšić “nepravedno i neprofesionalno optužen za odavanje tajnih podataka od strane pojedinih poslanika u skupštinskom Odboru za bezbednost i odbranu". On je u obraćanju javnosti, nakon navoda njegovog potpredsednika Dritana Abazovića da je Vukšić napravio propust, rekao da direktor ANB-a nije otkrio podatke dobijene od NATO-a, već da se radi o “internom dokumentu Agencije”.

„Na osnovu razmatranja takozvanog slučaja Simijanović, osnovna karakteristika koja se desila na tom Odboru je da je gospodin Vukšić proglašen krivim za odavanje taknih podataka. Javnost treba da zna da članom 7 ti isti poslanici ne smeju da odaju ni jednu jedinu informaciju ni podatak dok se sa toga ne skine veo tajnosti“, rekao je Krivokapić.

Prema njegovim rečima, “određeni poslanici su istrčali ispred rude” da kažu da je Vukšić otkrio podatke dobijene od članica saveznica NATO alijanse.

„To nije tačno.Taj podatak je interni podatak ANB-a i dostavljen je poslanicima“, rekao je premijer i dodao da “poslanici koji su dobili informaciju treba o njoj da brinu kao i Agencija za nacionalnu bezbednost”.

„Na osnovu svih informacija, Vukšić će pokrenuti interni postupak preispitivanja kako je ovaj dokument došao sa podacima u Odbor za bezbednost“, najavio je Krivokapić, koji smatra da “ovo što se desilo nije slučajno”, te da se radi o “već ne znam kojem pokušaju da se minimiziraju određeni članovi Vlade, a samim tim i Vlada“.

„To se radi po principu koji je odavno u javnosti spinovan. Umesto da Vukšić bude lovac na istinu, on treba bude lovina i u toj lovini zna se ko su saučesnici“, rekao je Krivokapić.

On je pozvao Tužllaštvo da podnese krivičnu prijavu protiv onih poslanika koji su, kako je rekao, “nedostojni svoje funkcije” dostavili javnosti te tajne podatke.

“Oni nemaju pravo na to. Mogu nama da prave bilo kakve priče, ali ovo je jedina istina. Ako Tužilaštvo to ne uradi, onda ono ne radi svoj posao na pravi način“, dodao je premijer.

Ambasada SAD u Crnoj Gori nije želela da komentariše pitanja koja se odnose na obaveštajni sektor, uključujući navode o procurelim informacijama, saopšteno je agenciji Mina u američkoj ambasadi.

“U skladu sa našom politikom, ne komentarišemo pitanja koja se odnose na obaveštajni sektor, uključujući navode o procurelim informacijama”, saopštili su iz Ambasade SAD.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar