Foto:Savo Prelević/Vijesti.me/Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore

Skupštinski Odbor za bezbednost i odbranu Crne Gore otvoriće sledeće sedmice, na sednici 24. februara, priču o navodnim zloupotrebama i propustima u sektoru bezbednosti, nakon što je poslanik i lider Socijaldemokratske partije Raško Konjević inicirao dva kontrolna saslušanja na ovu temu. Naime u pitanju su potpredsednik Vlade i koordinator službi bezbednosti Dritan Abazović i v.d. direktora Agencije za nacionalnu bezbednost Dejan Vukšić.

Pročitajte još:

Odbor će 24. februara odlučivati da li da prihvati inicijative, a ako se to desi naknadno će biti zakazane sednice na tu temu – jer je takva skupštinska procedura.

Konjević je 18. februara tražio saslušanje Abazovića zbog, kako je naveo u obrazloženju, potencijalnih bezbednosnih propusta u vezi njegovih susreta sa izvesnim Stevanom Simijanovićem, koji se predstavljao kao diplomata.

Foto: YouTube / Newsmax Adria

On je takođe u januaru ove godine tražio hitno saslušanje Vukšića, nakon informacija da je dio dokumentacije u ANB o nezakonitom prisluškivanju tokom mandata prethodne Vlade uništen.

U inicijativi je Konjević podsetio da je Vukšić u izjavi “Vijestima” saopštio da je tačno da postoje dokazi da je uništen deo dokumentacije koji nije prolazio zvaničnu evidenciju i da je tačno da postoje dokazi da su uništeni spisi o tajnom prikupljanju podataka bez prethodne odluke donesene u skladu sa Zakonom. “Da ne bi nadležni Odbor i Skupština kršili Ustav i zakon neadekvano reagujući na ovako teške konstatacije, tražim od vas da se u najkraćem roku sazove sednica Odbora i donese hitno odluka o kontrolnom saslušanju, kako ne bi nastupile nenadoknadivo štetne posledice”, naveo je Konjević u dopisu predsedniku Odbora Milanu Kneževiću (DF).

Foto: Nova M

Kada je u pitanju drugi slučaj, poslanik podseća da je Simijanović, kako navodi, po javno dostupnim podacima imao falsifikovan pasoš jedne članice NATO i da ga je privela Uprava policije u Nikšiću.

“Nakon tog događaja javnosti su postale poznate informacije o kontaktima potpredsjednika Abazovića sa pomenutim licem, kao i finansiranje njegovog boravka u Crnoj Gori od njegove političke partije”, piše u inicijativi.

Dodaje se da se mogu čuti nezvanične informacije da je Simijanović ostvarivao kontakte i sa drugim funkcionerima GP URA, kao i da je imao kontakte sa jednim brojem vladinih zvaničnika, ali i predstavnicima drugih državnih organa lažno se predstavljajući kao visokopozicionirani diplomatski predstavnik jedne NATO članice.

Dodaje se i da su, kako je javno objavljeno, u društvu Simijanovića bile i osobe bliske srpskim i ruskim obaveštajnim jedinicama.

“Podsećam da se ovi potencijalni bezbednosni propusti nadovezuju na pokušaj korumpiranja koordinatora bezbednosnih službi, Abazovića, za koji još uvijek ne znamo odakle dolazi i šta je imalo za cilj. Za svega dva meseca imamo nekoliko afera u bezbednosnom sektoru, koje ukazuju na nestabilnost u ovoj oblasti i nalažu Odboru obavezu provere rada bezbednosnih službi”, naveo je Konjević.

BONUS VIDEO:

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar