Zdravko Krivokapić
Zdravko Krivokapić Foto: Savo PRELEVIC / AFP / Profimedia

Bivši crnogorski premijer Zdravko Krivokapić izjavio je da mu nije žao što nije potpisao Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom i tvrdi da je time navodno štitio Crkvu.

Krivokapić je za podgorički Dan rekao da bi trajao onoliko da je potpisao Temeljni ugovor, koji mu je nuđen u Beogradskoj patrijaršiji, a koji je, kako tvrdi, bio nezakonit i neustavan.

„Trajao bih ne znam koliko. Temeljni ugovor je jedna priča koja se vodila od Beograda, određenih episkopa, Demokratskog fronta. Četiri episkopa koji su nadležni za Crnu Goru ugovor su 21. jula poslali Patrijaršiji. Neću dozvoliti da se išta loše nanese Crkvi mojih predaka, zato sam loše i profilisan, da ću žrtvovati državnički čin da bih potpisao nezakonit i neustavan Temeljni ugovor koji mi je nuđen u Patrijaršiji. Ja sam tada štitio i Crkvu. Nije mi žao“, tvrdi Krivokapić.

Krivokapić je na premijersku poziciju došao sa izborne liste Za budućnost Crne Gore, čija je okosnica bio Demokratski front i to tako što mu je poziciju nosioca, prvog na listi, ustupio jedan od lidera tog saveza Andrija Mandić.

A, kada je formirao vladu rekao je da će ona biti ekspertska i da u njoj nema mesta za ljude iz Demokratskog fronta.

Temeljni ugovor Crne Gore sa SPC potpisali su 3. avgusta prošle godine u Podgorici premijer Dritan Abazović i patrijarh Porfirije.

***

BONUS VIDEO: Krivokapić: Od sutra više neću biti premijer, to je već dogovoreno

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar