Olivera Injac i Jelena Borovinić Bojović Foto: Gov.me/S.Matić

Za predsednicu Skupštine Podgorice sada je izabrana Jelena Borovinić Bojović, koja je na lokalnim izborima prošle godine predvodila listu Demokratskog fronta (DF), dok je pozicija gradonačelnice pripala Oliveri Injac iz redova Pokreta Evropa sad. Ovo je prvi put u istoriji da su žene na čelu Podgorice, a javnosti su odranije poznate kao ministarke u Vladi Zdravka Krivokapića.

Borovinić Bojović je izabrana tajnim glasanjem, sa 34 glasa podrške. Protiv je glasalo 14 odbornika. Ona je rekla da veruje da će zajedničkim snagama osnažiti ovu instituciju, a građanima je čestitala konstituisanje gradskog parlamenta.

„Živela Podgorica, živela Crna Gora“, poručila je nova predsednica Skupštine. Nedugo potom, izabrani su i gradonačelnik i zamenici, a te funkcije pripale su Pokretu Evropa sad, Demokratama i Građanskom pokretu URA.

Tako je za gradonačelnicu izabrana funcionerka Pokreta Evropa sad – Olivera Injac.

Jelena Borovinić Bojović Foto:Vlada Crne Gore/GOV.ME/S.Matić

Nju je predložila vladajuća većina, a za njen izbor je glasalo 34 odbornika, a 12 je glasalo protiv. Funkcioner Pokreta Evropa sad Jakov Milatović, inače novoizabrani predsednik Crne Gore, je obrazlažući kandidaturu Injac, kazao da vladajuća većina smatra da Injac ima obrazovanje i profesionalni integritet da bude gradonačelnica.

Injac je dala svečanu izjavu da će dužnost obavljati u skladu sa zakonom, Ustavom i Statutom Glavnog grada.

Istakla je da kao rođena Podgoričanka oseća čast što će obavljati tu funkciju. Naglasila je da od nove većine očekuje zajednički rad.

Olivera Injac Foto: Printscreen/YouTube/Entan European Non-Territorial Autonomy Network

Ko su žene na čelu Podgorice?

Jelena Borovinić Bojović i Olivera Injac su bivše ministarke 42. Vlade Crne Gore, na čijem je čelu bio tadašnji premijer Zdravko Krivokapić.

Borovinić Bojović je rođena je 1975. godine u Podgorici. Osnovnu i srednju školu završila je u Podgorici, dok je medicinu studirala na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Subspecijalizaciju iz pulmologije je završila u Beogradu 2016. godine, sa ocenom 10. Pohađala je postdiplomske studije iz Interne medicine u Beogradu.

Od 2019. godine je načelnik Pulmološke klinike Kliničkog centra, a politikom se bavi od 2020. godine, kada je imenovana za ministarku zdravlja u Vladi Zdravka Krivokapića.

POGLEDAJTE JOŠ:

Injac je rođena 1976. godine u Podgorici. Diplomirala na Filozofskom fakultetu u Nikšiću 1999. godine, a postdiplomske studije završila 2005. godine na Fakultetu političkih nauka u Podgorici. Magistrirala je na podgoričkom Fakultetu političkih nauka, a doktorirala na temu „Kulturni aspekt međunarodne bezbednosti“, januara 2011. godine.

Ona je profesor bezbednosti, a ministar odbrane u Vladi Zdravka Krivokapića postala je 2020. godine. Sve do pada te vlade bila je na funkciji, da bi nakon toga postala član Pokreta Evropa sad, koji su formirali Jakov Milatović i Milojko Spajić.

BONUS VIDEO Milatović o cilju buduće politike Crne Gore

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar