kraljica Elizabeta i princ Endru
kraljica Elizabeta i princ Endru Foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Kraljica Elizabeta lično je uplatila dva miliona funti dobrotvornoj organizaciji Virdžinije Đufre Roberts, ženi koja je njenog sina Endrua optužila za silovanje. Princ se van suda nagodio sa Roberts, zbog čega mora da joj isplati oko 12 miliona funti. Međutim, ovaj postupak britanske kraljice razbesneo je javnosti i poslanike u parlamentu, koji traže objašnjenje zašto poreski obveznici plaćaju odštetu "bludnom princu".

Nakon burne reakcije vlasti na odluku kraljice da pomogne sinu da isplati pozamašnu sumu, kraljevski pomoćnici nisu želeli da komentarišu situaciju u Bakingemskoj palati.

Kraljica je pristala da uplati dva miliona funti, ali bez finansijskih tragova koji mogu da ukažu da to da je ona lično bia upletena u ceo proces.

„Nije moglo da se zna da plaća žrtvi seksualnog napada, koja je njenog sina optužila da je zlostavljač. Dogovor je bio struktuiran na takav način da se umesto toga organizuje značajan finansijski doprinos putem dobrotvorne donacije“, objasnio je izvor iz palate.

Princ Endru i kraljica Elizabeta
Princ Endru i kraljica Elizabeta Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Uprkos sve većem pritisku da mu se oduzmu titule, očekuje se da će princu Endruu biti dozvoljeno da ostane deo palate kao kraljičin državni savetnik i da zadrži titulu vojvode i službeni čin viceadmirala.

Ponuda Čarlsa i Elizabete

Kako bi težak period za kraljevsku porodicu prošao što bezbolnije, princ Čarls i kraljica Elizabeta ponudili su Endruu da što pre sklopi dogovor sa Virdžinijom Roberts, kako bi saga bila okončana.

„Čarls je pisao Endruu tražeći od njega da se urazumi. Čarls i kraljica su pripremili zajam kako bi advokati princa Endrua mogli sa sigurnošću da daju ponudu“, tvrdi dobro obavešteni izvor.

Princ Endrju Virdžinija Roberts
Princ Endrju i Virdžinija Roberts Foto:Dateline / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Virdžinija Roberts tvrdi da je princ Endru silovao tri puta kada je imala 17 godina i to u kući osuđenog pedofila Džefrija Epstajna. Vojvoda od Jorka pristao je na vansudsku nagodbu sa Roberts, u kojoj nije bilo priznanja odgovornosti princa Endrua.

Detalji ugovora nisu objavljeni, ali se pretpostavlja da je on pristao da plati do 12 miliona funti, uključujući „značajnu donaciju“ dobrotvornoj organizaciji Virdđinije Roberts za podršku pravima žrtava.

Kako Endru plaća odštetu?

Pitanja o tome kako će osramoćeni princ skupiti novac da plati odštetu ostala su otvorena. Kao najverovatniji izvor prihoda pominje se njegova vikendica u Verbjeu, koja vredi oko 18 miliona funti.

Bakingemska palata odbila je da demantuje izveštaje da će kraljica pomoći u finansiranju isplate preko svog privatnog imanja Lankaster, koje je prošle godine donelo 23 miliona funti.

POGLEDAJTE JOŠ:

Kraljevska porodica takođe dobija deo svog bogatstva iz državnog fonda koji finansiraju poreski obveznici, a koji vlada daje kao jednokratnu uplatu svake godine. Međutim taj novac je dat kraljici da pokrije troškove porodičnih službenih dužnosti i nije zamišljeno da se koristi za lične potrebe.

Bivši ministar Norman Bejker pozvao je sinoć parlamentarni komitet za javne račune koji je prethodno ispitao prihode kraljevske porodice da ispita i slučaj princa Endrua.

„Ako je u pitanju bilo kakav javni novac, imamo pravo da znamo. Mislim da javnost ne želi da se javni novac koristi za podršku vojvodi od Jorka“, rekao je Bejker.

Ian Marej, portparol laburista u Škotskoj, pozvao je na „transparentnost“ o tome odakle novac dolazi.

„Princ Endrju je uvek tvrdio da je nevin, ali se sada neće suočiti sa sudom kako bi mogao da utvrdi da li je to istina ili ne“, ocenio je Marej i dodao da nakon ovog slučaja velika mrlja ostaje na imenu princa, ali i čitave kraljevske porodice.

BONUS VIDEO Veze srpske i britanske porodice

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare