Kancelarija, poslovni prostor
Foto: Shutterstock

Hrvatski ministar pravosuđa Ivan Malenica odlučio je da stane na kraj zapošljavanjima "preko veze" u državnoj službi, zbog čega je raspisan tender kako bi se u potpunosti digitalizovao proces prijema.

„Izrada Metodologije ima za cilj da spreči da se zadaci ponavljaju i da kandidati koji su više puta učestvovali na testiranju ili na drugi način bili upoznati sa sadržajem ranijih testova imaju prednost pred drugim kandidatima“, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Nabavka je raspisana za takozvani „Centralizovani sistem selekcije i normativnog okvira“ za prijem u državnu službu, prenosi N1.

PROČITAJTE JOŠ:

Kako za zapošljavanje „preko veze“ više ne bi bile odgovorne konkretne osobe, hrvatska vlada namerava da kupi program koji će, pojednostavljeno rečeno, nasumično „izbacivati“ pitanja i birati najbolje kandidate prema unapred definisanim kriterijumima.

„Cilj projekta je uspostavljanje objektivnijeg i transparentnijeg zapošljavanja, zasnovanog na stvarnim potrebama i osiguranim finansijskim sredstvima, koji će obezbediti zapošljavanje najboljih, odnosno najkompetentnijih kandidata i time doprineti unapređenju efikasnosti javne uprave i povećanju usmerenosti javne uprave potrebama korisnika“, navodi se u konkursnoj dokumentaciji.

Selekcija će se, navodi se dalje, sprovoditi centralizovano, online testiranjem, „čime će se obezbediti objektivnost i transparentnost postupka izbora kandidata“, objavio je Jutarnji list.

BONUS VIDEO: U EPS-u radi preko hiljadu ljudi koji ne dolaze na posao

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar