Zagreb Foto: Shutterstock/KIKLOP_VISUAL

Izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za ulazak Hrvatske u evrozonu Zigfrid Murešan poručio je danas da je Hrvatska spremna da se pridruži članicama Unije koje koriste evro, a da bi EP o njegovom izveštaju trebalo da glasa na plenarnoj sednici početkom jula.

Murešan se danas tokom zvanične poste Zagrebu sastao sa premiejrom Andrejem Plenkovićem, potpredsednikom Vlade i ministrom finansija Zdravkom Marićem i guvernerom Hrvatske narodne banke (HNB) Borisom Vujčićem, a u Hrvatskom saboru je učestvovao na zajedničkoj sednici Odbora za finansije i državni budžet i Odbora za regionalni razvoj i fondove Evropske unije, javlja Hina.

„Moj zaključak je da je Hrvatska spremna da se pridruži evrozoni“, izjavio je Murešan na konferenciji za medije, navodeći i da je hrvatska privreda „dobro integrirsana s privredom evrozone“.

On je najavio da će svoj izveštaj, u kojem će preporučiti da Hrvatska uđe u evrozonu 1. januara 2023. godine, u utorak ujutro prezentovati na Odboru za ekonomsku i monetarnu politiku Evropskog parlamenta.

Očekuje se da će Odbor o Murešanovom izveštaju glasati 20. juna, nakon čega bi trebalo da se nađe na dnevnom redu plenarne sednici EP u Strazbouru, između 4. i 7. jula.

Evropska komisija je početkom ljuna objavila da Hrvatska ispunjava sve kriterijume i da je hrvatsko zakonodavstvo u celosti usklađeno sa zahtevima iz Ugovora o funkcionisanju EU i sa Statutom Evropskog sistema centralnih banaka i Evropske centralne banke, čime je spremna da od 1. januara 2023. godine postane 20. članica evrozone.

Konačnu odluku o hrvatskom članstvu u evrozoni usvajanjem zakonodavnih akata trebalo bi da usvoji Savet za ekonomske i finansijske poslove (ECOFIN) na sastanku 12. jula kada će biti doneta uredba o pristupanju Hrvatske evropodručju i uredba o definitivnom kursu po kojem će se hrvatska nacionalna valuta kuna menjati za evro.

Prema današnjem zvaničnom kursu HNB, jedna kuna (HRK) vredi 0,1332 evra, a po srednjem kursu evro se menja za 7,5097 HRK.

Bonus video: Hrvatske kovanice: Prvo Tesla pa kuna – jedan evro, dva plagijata?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar