Foto: Profimedia.rs

Nemački zvaničnici su optimistični da će novi zakon usmeren na zapošljavanje kvalifikovanih radnika iz inostranstva koji je danas stupio na snagu, biti efikasan u rešavanju deficita na nemačkom tržištu rada.

Izvor: Tanjug

„Sposobnost prilagođavanja i snažna motivacija među imigrantima važniji su od formalnih kvalifikacija“, izjavio je nemačkoj novinskoj agenciji DPA ​​ekspert za migracije OECD-a Tomas Libih.

On je predvideo da će tehnološki zaokret uticati na nemačko tržište rada jače nego na druga.

Pre novog zakona, samo diplomirani studenti iz zemalja van Evropske unije mogli su doći u Nemačku da traže posao, a da prethodno nisu imali ponudu za zapošljavanje.

Od sada će kvalifikovani ljudi biti primljeni pod uslovom da govore njemački i da su sposobni da zarade za život u Nemačkoj.

Ukinuta je odredba da kompanije pre no što ih angažuju moraju dokazati da nema nemačkih kandidata za posao. Uz to je ubrzano izdavanje viza.

„Ključno je da se zakon primenjuje bez mnogo administracije, kao i to što je na neki način od pomoći srednje velikim preduzećima“, saopštilo je nemačko udruženje kvalifikovanih radnika ZDH.

„Već primećujemo nagli porast prijava“ za zapošljavanje u Nemačkoj, dodalo je to udruženje, piše DPA.