Foto: PARAMOUNT TELEVISION - Album / Album / Profimedia

Klingonski jezik, izmišljen za potrebe filmskog serijala Zvezdane staze, proširio je vokabular sa nekoliko reči povezanih sa pandemijom koronavirusa.

Pandemija je zaokupila i sledbenike klingonskog jezika, rekao je stručnjak za jezike Zvezdanih staza Lieven L. Litaer, koji je od tvorca tog jezika, američkog lingviste Marka Okranda zatražio da jezik dopuni pojmovima vezanim za koronu poput „kovid 19“, „koronavirus“, „nisam bolestan“ i „vakcinacija“.

To su najnovije u nizu reči koje su se pridružile klingonskom jeziku koji sada broji više od 4000 reči.  Prvobitno je klingonski imao tek 1800 reči u trenutku svoga nastanka 1985. godine, kaže Litaer.

Pročitajte još:

Svake godine se dodaju nove reči ovom jeziku.

Litaer, koji sada predaje klingonski onlajn, misli da na svetu samo 20 do 30 ljudi tečno vlada tim jezikom s mnogo nezgodnih grlenih glasova.

Institut za klingonski jezik (KLI) navodi da je do sada je prodato više od 300.000 primeraka Okrandova Klingonskog rečnika.

Litaer, koji je rođen u Belgiji i živi u Nemačkoj, osvojio je 2019. nemačku nagradu za fantastiku zbog prevoda „Malog princa“ Antoana de Sent Egziperija na klingonski.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)