Foto:Shutterstock

"Zabranjeno bacati noževe na osobe koje nose prugasta odela", "Svaki pijanac je trezan dok se ne dokaže suprotno", ova, ali i mnogo drugih neobičnih i bizarnih pravila ponašanja, zakonom su propisana u raznim državama sveta. Čudne propise moraju da poštuju državljani, kao i stranci, pa je pametno uputiti se u zakone jedne države pre nego što spakujete kofere.

PROČITAJTE JOŠ:

Neki od ovih zakona možda više i nisu na snazi, ali poželjno je imati u vidu zakone i kulturu zemalja koje se posećuju. Kako i zašto su uvedeni ovi zakoni, ostaje da nagađamo.

Amerika

U SAD vladaju smešni zakoni, po kojima se pišu kazne svakome ko ih krši, bez obzira odakle dolazi. Iako zakon zvuči apsurdno ili smešno, revnosni policajci kažnjavaju svakoga koga uhvate u kršenju propisa. Tako je na primer u Alabami zabranjeno da se nose veštački brkovi u crkvi, jer bi mogli da izazovu smeh.

U Kanzasu je zabranjeno bacati noževe na osobe koje nose prugasta odela, a ostaje nepoznato da li ovo znači da je „dozvoljeno“ bacati noževe na osobe koje nose odela sa drugim dezenima.

Foto: Shutterstock

U Vašingtonu je zabranjeno pretvarati se da ste potomak bogatih roditelja. Oklahoma zabranjuje uzimanje griza tuđeg hamburgera, a u Kaliforniji je zabranjeno konzumiranje narandže u kadi. Žene u Montani koje otvaraju poštu naslovljenu na supruga strogo se kažnjavaju.

Zakon koji važi u Kentakiju, a može „dobro doći“ onima koji vole da voze kad popiju, propisuje da je svaki pijanac trezan dok se ne dokaže suprotno.

Država Ilinois propisuje svim neženjama da se prilikom razgovora sa neudatim ženama moraju predstavljati kao „master“, a ne kao „mister“.

Foto: EPA-EFE/Peter Foley

Brkovi su ponovo u trendu, ali nije lako biti brkati muškarac u Ajovi, jer „brkama“ je zabranjeno ljubljenje žena na javnom mestu. Zakonom je propisana i dužina poljupca, koji ne sme potrajati duže od pet minuta.

Arkanzaški zakon dozvoljava muškarcu da pretuče svoju suprugu, ali najviše jednom mesečno. U Zapadnoj Virdžiniji muškarci takođe potpuno legalno mogu da tuku svoju ženu, ali samo ako se nalaze na stepenicama suda.

Singapur i čistoća

Singapur je nadaleko čuven po strogim zakonima o čistoći, koji se naročito odnose na bacanje smeća, šaranje po zidovima i lepljenje žvaka. Neki smatraju da je žvakanje žvakaće gume znak lošeg bontona, ali u Singapuru su odlučili da krivično gone one koje uhvate u žvakanju. Ovde je zabranjeno i kijati bez maramice, kao i napustiti toalet ako niste povukli vodu za sobom. A kazna za neki od ovih prekršaja iznosi sto dolara.

Foto: EPA-EFE/HOW HWEE YOUNG

Ilegalno je hodati na štiklama

Grci su tu doneli zakon-pravila kojem zabaranjuju hodanje u štiklama na Akropolju 2009. godine, zbog toga što nema čvrste podloge na Partenonu. Zabranu su postavili da bi zaštitili ruševine stare 2.5000 godina od oštećenja izazvanih oštrim cipelama-štiklama.

Ibica

Na Ibici vodite računa o tome da ne hodate i ispijate piće, jer je to dozvoljeno samo ispred kafića i u njima, ali na ulici nikako.

Foto: EPA-EFE/Sergio G. Canizares

Napojnice u Japanu

Možda nije obavezno da ne ostavite napojnicu u Japanu, ali se u nekim slučajevima smatra izuzetno nepristojnim. Čak možete videti da na kraju računa piše da je račun plaćen u celosti, tako da nisu potrebne nikakve napojnice.

Zabaranjeno sečenje kaktusa

U Arizoni je nelegalno, odnosno zabranjeno seći kaktus. Prestupnici koji to učine mogu biti osuđeni na zatvorsku kaznu u trajanju od 25 godina.

Nema braka za pijance

Grubo kršite zakon i ako pevate u kadi u Pensilvaniji, ili ako ste matičar koji sklapa brak između mladenaca koji su pijani.

Tajland

Ako otputujete na Tajland nemojte se rugati monarhiji, jer to je strogo zabranjeno, a kad krenete da izađete iz kuće ne zaboravite da obučete donji veš, jer se hodanje bez njega takođe kažnjava.

Foto: Shutterstock

Pokloni za rođendan

Žene iz Samoe uvek dobijaju poklone za rođendan, jer se tamo zaboravljanje rođendana svoje supruge smatra zločinom.

Muškarci ne mogu da nose suknje u Italiji

Muškarci koji vole da nose suknje nisu dobrodošli u Italiji, jer se prema njihovom zakonu kažnjavaju pripadnici jačeg pola koji oblače suknje.

Preskakanje reda u Australiji

Ovo je uvek tabu tema ukoliko ste u Australiji ili Engleskoj. Ovo pravilo važi kada koristite javni prevoz, u tržnim centrima, pabovima ili na bilo kom drugom mestu. Uvek čekajte svoj red i sve će biti u redu.

Zabranjeno ostati bez goriva

U Nemačkoj na autoputu, ako vam ponestane goriva, mogli biste se suočiti s velikom novčanom kaznom. Ni ne pomišljajte da hodate do benzinske pumpe, dobićete još jednu kaznu za to!

Foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Velika Britanija

Šaljete li razglednice iz Velike Britanije obavezno pazite da markicu ispravno zalepite. Britanci smatraju izdajom okretanje naopačke poštanske marake sa slikom nekog od članova kraljevske porodice.

Kina

Kineske vlasti zabranjuju spasavanje osobe koja se davi, jer smatraju da će se na taj način sprečiti sudbina.

Foto:Shutterstock

Deljenje računa u Francuskoj

Smatra se nepristojnim kada dođe do podele računa u Francuskoj. To je zbog toga što oni uopšte ne vole da razgovaraju o novcu. Ipak, ukoliko se nalazite u većoj grupi ljudi, možete odlučiti da podelite račun između sebe.

Ilegalno je puštati zmaja

U australijskom delu države Viktorija, u Melburnu, ilegalno je upotrebaljvati letećeg (dečijeg) zmaja u javnom prostoru ako smeta drugoj osobi. U stvari, ne možete čak ni igrati igru na javnom mestu ako to nervira nekog drugog u vašoj blizini. Navedeni deo je iz nacrta Zakona o prekršajima iz 1966 godine

Danska

Kada su u pitanju propisi koji se tiču vožnje u Danskoj, pre nego što se uključi automobil obavezno je proveriti da ispod automobila ne spava neko dete.

Vozači u sandalama

Španska policija krivično goni vozače koje zatekne da voze u sandalama.

Šetnja biciklističkim stazama u Holandiji

Biciklizam je glavno prevozno sredstvo u Holandiji i uvek je velika gužva. Dakle, ukoliko se šetate stazom za bicikliste, velika je verovatnoća da će vas neko od njih udariti. Zato je najbolje da se držite pešačke staze i smanjite bilo kakve rizike.

Foto:EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Mahanje u Grčkoj

U Grčkoj je zabranjeno mahanje, tačnije pokazivanje dlana je više uvreda, nego pozdrav. To je za njih više kao da kažete: „Odbacujem te“.

Zabranjeno imati više od 50kg krompira

To je najveća dozvoljena količina krompira koju možete posedovati u Zapadnoj Australiji odjednom. Sve iznad 50 kilograma smatra se ilegalnim, a regulatori mogu preduzeti stroge mere protiv onog ko ima više od 50 kilograma.

Foto:EPA/HOLGER HOLLEMANN

Pravljenje OK znaka rukama u Turskoj

Ovaj potez u Turskoj je isto što i pokazivanje srednjeg prsta. Isto pravilo važi i za Nemačku i Brazil.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar