Foto: EPA-EFE/Guillaume Horcajuelo

Francuska je u Evropi trenutno definitivni rekorder po dnevnom broju obolelih od korone, a broj novozaraženih za 24 sata prelazi 13.000. U bolnicama je blizu 6.000 obolelih, a na veštačkoj ventilaciji ih je više od hiljadu, prvi put posle 8. juna.

U proseku je 11.680 ljudi novozaraženo virusom Covid19 u Francuskoj svaki dan, u toku proteklih sedam dana. Francuske vlasti su posle Saveta odbrane donele niz novih mera za sprečavanje daljeg širenja epidemije. Najkritičnije je oko gradova Eks u Provansi i u Marselju, kao i na Gvadalupeu, gde su uvedene drastične mere, među kojima su i potpuno zatvaranje barova i restorana na dve nedelje, što je izazvalo pobunu zaposlenih.

Pročitajte još:

U bolnicama se već primećuje pritisak na lekare, posebno u Lionu i Marselju. Nedostaje im radne snage, a na rezultate testova se čeka i po nedelju dana. Sve je to posledica masovnog povratka s godišnjih odmora, kao i opuštanja mladih, pa se na televiziji emituju edukativni spotovi s ciljem da se privole da primenjuju mere zaštite.

Međutim, vlast insistira da privreda mora da se održi i da zemlja sebi ne može da dozvoli da ponovi opšti karantin, jer će ekonomiji već biti potrebno najmanje tri godine da se oporavi. Sve je više, međutim, lekara koji smatraju da je bolje pribeći karantinu što pre, jer su životi najvažniji.

Foto:EPA-EFE/ABIR SULTAN

I Nemačka i Britanija obaraju rekorde

U četvrtak navečer, zdravstvene vlasti saveznih država Nemačke prijavile su ukupno 2075 novih infekcija koronom. Najviše novih infekcija ponovno je bilo u Severnoj Rajni-Vestfaliji (489), zatim u Bavarskoj (361) i Baden-Vurtembergu (252).

S više od 6000 novih slučajeva u roku od jednog dana, Velika Britanija je dosegla najviši nivo novih infekcija koronom od početka maja. Relevantna vladina agencija saopštila je u sredu da je bilo 6178 novih slučajeva koji su testirani pozitivno.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar