Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Protesti kamiondžija protiv obavezne vakcinacije protiv virusa korona polako se šire i van Kanade. Francuske kamiondžije pokrenule su sopstveni "Konvoj slobode", a prvi njegov deo trebalo bi da stigne u Pariz sa juga zemlje.

Organizatori su najavili da će blokirati Pariz, i zahtevaju ukidanje obavezne vakcinacije i kovid propusnica. Jedan konvoj sa oko 200 učesnika krenuo je iz Nice u sredu ujutru.

Pročitajte još:

Iz tog razloga vlasti Pariza najavile su da će zabraniti održavanje protesta i pravljenje bilo kakvih blokada.

„Biće uvedene posebne mere koje će sprečiti blokadu puteva, kažnjavati i privoditi one koji krše ove zabrane. Te mere će biti na snazi do ponedeljka, a uvode se zbog rizika od kršenja javnog reda i mira iz ovog skupa“, navodi se u saopštenju pariške policije.

Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

U Brisel dolaze kamioni iz cele Evrope

Blokada velikih razmera najavljena je za 14. februara u Briselu. Očekuje se da će u glavni grad Belgije pristići konvoj kamiona iz čitave Evrope. Procenjeno je da oko 10.000 građana uveliko planira izlazak na ovaj protest.

Gradonačelnik Brisela Filip Kloz zabranio je ulazak konvoja u glavni grad Belgije. Kloz je rekao da je grad u saradnji s belgijskim ministrom unutrašnjih poslova doneo ovu odluku jer protesti nisu prijavljeni.

U Kanadi traju već dve nedelje

Podsetimo, protest kamiondžija u Kanadi nazvan „Konvoj slobode“ izveo je na ulice ljude koji se protive obaveznoj vakcinaciji protiv koronavirusa i traje već 14 dana.

Vođe pokreta kamiondžija rekli su da nemaju nameru da oslobode ulice i spremni su da se suprotstave vlastima dok premijer Džastin Trido ne popusti oko vakcinskih zahteva.

Kanada protest
Kanada protest Foto:EPA-EFE/ANDRE PICHETTE

Oni, takođe, pozivaju na smenu vlade Trudoa, iako je ona odgovorna za uvođenje nekoliko mera, dok su većinu donele provincijske vlade.

BONUS VIDEO: Drama u Kanadi: Kamiondžije blokirale važan most, zatvoreni Ford i Tojota

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare