Donald Tramp Foto: EPA-EFE/DAVID MAXWELL

Bivši predsednik SAD Donald Tramp podstakao je masu pristalica da napadnu Kapitol u poslednjem pokšaju da se održi na vlasti dok je Kongres potvrđivao njegov izborni poraz, jedan je od zaključaka sedmog pretresa odbora Predstavničkog doma koji istražuje nasilni upad Trampovih prostalica u zdanje Kongresa 6. januara 2021.

Džejson Van Tatenhov, bivši portparol ultradesničarske grupe Čuvari zakletve, rekao je tokom pretresa da je „srećna okolnost da 6. januara 2021. nije bilo više krvoprolića“.

PROČITAJTE JOŠ:

„Potencijal za nasilje postojao je od samog početka i zabrinut sam za naredne izbore. Koliko god da je tragično to što su ljudi izgubili živote tokom pobune, ishod je mogao biti mnogo gori. Treba da se prisetimo fotografije sa vešalima pripremljenim za Majka Pensa, potpredsednika Sjedinjenih Država“, rekao je Van Tatenhov, prenosi Glas Amerike.

Tokom pretresa je rečeno da su Trampovi savetnici njemu i njegovom izbornom štabu preneli da je izgubio predsedničke izbore 2020. godine i da bi trebalo da prizna poraz od demokratskog kandidata, aktuelnog predsednika Džozefa Bajdena, ali Tramp se oglušio o te apele i savete.

BONUS VIDEO: Arsovski o protestima u Skoplju: Nezadovoljni su Makedonci, a ni Bugari nisu srećni

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News