Foto: Tanjug/AP /Mark Humphrey, File

Devetočlanom, dvostranačkom odboru američkog Kongresa koji istražuje događaje 6. januara, odnosno napad Trampovih pristalica na Kapitol, nedostajao je ključni deo slagalice, preciznije svedočenje nekoga ko bi mogao iz prve ruke izneti događanja u Beloj kući u satima pre i tokom napada.

Tu prazninu popunila je Kasidi Hatčinson (25), bivša savetnica šefa kabineta Bele kuće Marka Medouza. Ono što je opisala je zaista poražavajuće – američki predsednik pokušao je da zgrabi volan automobila u kojem se vozio i  rvao se sa pripadnikom tajne službe u pokušaju da svoju povorku preusmeri na Kapitol gde su se okupljale njegove pristalice, prenosi BBC. Tramp te navode negira.

Podsetimo, odbor je održao tri saslušanja za nešto više od nedelu dana. Pokušava da dokaže da je Tramp nezakonito postupio pokušavajući da ospori svoj gubitak na izborima, prenosi Jutarnji list.

Foto: Tanjug/AP /Jacquelyn Martin

Hatčinson je ispričala da joj je Medouz rekao da misli, nekoliko dana pre napada, da bi stvari mogle da postanu „jako, jako loše“.

Govorila je o tome kako su zvaničnici Bele kuće dobili upozorenje da je moguće izbijanje nasilja. Rekla je da je Tramp lično znao da su njegove pristalice, koji su došle na jutarnje okupljanje u blizini Bele kuće, bile naoružani. Naime, agenti tajne službe su ih odbili i preusmerili ih svejedno na Kapitol.

„Nije me **** briga što imaju oružje. Nisu ovde da bi meni naudili. Pustite moje ljude unutra. Odavde mogu marširati do Kapitola“ govorio je Tramp, kako je ispričala Hatčinson.

Foto: Tanjug/Sean Thew/Pool / AP

Neke od najzanimljivijih detalja saznala je iz druge ruke. Ispričala je odboru kako joj je jedan zvaničnik Bele kuće rekao da je predsednik insistirao na odlasku do Kapitola nakon njegovog skupa u Beloj kući. Kada je saznao da se povorka vraća u Belu kuću, pokušao je da zgrabi volan pa se rvao sa agentom tajne službe.

„Ja sam j**** predsednik. Odvezite me do Kapitola“, urlao je Tramp, kako prenosi Hatčinson.

Nakon njenog svedočenja, izvor blizak Tajnoj službi rekao je za CBS da su i agent i vozač koji su bili u automobilu s Trampom bili voljni da svedoče pod zakletvom da bivši predsednik nije fizički napao nikoga i da nije pokušao uhvatiti volan.

Foto: Tanjug/House Select Committee/ AP

Kasnije tokom dana, Hatčinson je čula kako Medous govori da je Tramp izrazio svoje odobravanje kada je saznao da izgrednici pozivaju da se potpredsednik Majk Pens obesi.

„On misli da Majk to zaslužuje. On ne misli da oni rade nešto loše“, reči su koje je izgovorio Medous, prema svedočenju Hatčinson.

PROČITAJTE JOŠ:

Na prvostepnom sudu takvi bi se dokazi smatrali pričama iz druge ruke i smatrali bi se skepticizmom. Međutim, na saslušanju je bilo eksplozivno i biće iskorišćeno kako bi se stvorio pritisak na Trampove visoke zvaničnike koji su dosad odbijali da svedoče, poput glavnog advokata Bele kuće Pata Kipolonea.

„Ako ste danas čuli ovo svedočenje i iznenada se setite stvari kojih se ranije niste mogli setiti ili otkrijete neku hrabrost koja se skrivala, naša vrata ostaju otvorena“, rekao je Beni Tompson, šef odbora na kraju rasprave.

Dok je svedočila Hatčinson, Tramp je na svojoj društvenoj platformi pokušao potkopati njene tvrdnje.

Komentarisao je na sličan način kako se inače obraća svojim kritičarima. Poručio je kako gotovo da ne poznaje gospođu Hatčinson, ali da je čuo ‘negativne stvari o njoj’. Nazvao ju je ‘lažnjakom’ i ‘drukerom’ rekavši da je ogorčena jer joj nije dao posao nakon što je napustio Belu kuću.

BONUS VIDEO: Tramp čita imena dece poginule u pucnjavi u Americi

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News