Majmun, majmunče, Ilon Mask
Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS/ALEXANDER BECHER

"Neuralink", firma koju je osnovao šef Tesle Ilon Mask kako bi razvio uređaje koji povezuje mozgove sa računarima, priznala je da je ubila osam majmuna tokom ispitivanja svoje tehnologije čipova za mozak, ali negira optužbe da su životinje podvrgli "ekstremnoj patnji".

PROČITAJTE JOŠ:

U žalbi podnetoj prošle nedelje američkom ministarstvu poljoprivrede navodi se okrutno postupanje prema majmunima makaki koji se koriste za testiranje tehnologije, prenosi BBC.

Komitet lekara za odgovornu medicinu (PCRM) se žalio prošle nedelje na „neadekvatnu brigu o životinjama“ kada je reč o ovoj kompaniji. Grupa za prava životinja je navela da je „Neuralink“ počinio devet kršenja zakona o dobrobiti životinja i navela je da je „skeptična“ da je kompanija spremna da sprovede ispitivanja na ljudskim dobrovoljnicima, koje treba da počne ove godine.

Lekari tvrde da je najmanje 15 majmuna sa čipovima umrlo tokom ispitivanja, iako je „Neuralink“ rekao da je umrlo osam životinja. Pojedini mediji pišu da je reč o 23 majmuna.

Tvrdi se da je kod „većine životinja uklonjen deo lobanje kako bi im se u mozak ugradile elektrode“.

U postu na blogu objavljenom u ponedeljak „Neuralink“ je branio upotrebu životinja u istraživanju, napominjući da se „svi novi medicinski uređaji i tretmani“ moraju testirati na životinjama pre nego što krene etičko ispitivanje na ljudima.

„U ‘Neuralinku’ smo apsolutno posvećeni radu sa životinjama na najhumaniji i najetičniji mogući način“, saopštila je firma.

„Upotreba svake životinje je opsežno planirana“, dodali su, prenosi Independent.

Lekari su istekli da su majmuni koji su korišteni u eksperimentima bili sami u kavezima, da su pretrpeli „traumu lica“ i da su imali napade i infekcije na mestu gde su im ugrađeni implanti.

Ističe se da su neki od njih eutanazira i pre nego što su korišćeni u eksperimentima.

Kompanija je podelila slike objekata u kojima se drže njene laboratorijske životinje, tvrdeći da premašuju industrijske propise za životini prostor 150 puta. Detalji i slike ishrane majmuna takođe su objavljeni na blogu. Navedeno je da taj proces nadgleda „veliki, posvećeni tim veterinarskih tehničara, biheviorista, tehničara za oboćivanje i specijalista za negu životinja“.

U svom pobijanju tvrdnji, kompanija ističe da su dve životinje ubijene „na planirane krajnje datume kako bi se prikupili važni podaci“. Još šest majmuna je eutanazirano na osnovu lekarskog saveta veterinarskog tima.

„Neuralink“ je takođe tvrdio da nikada nije primorao životinju da učestvuje u zadatku obuke ako to ona nije htela, cirajući javnu demonstraciju iz 2020. godine kada je svinja po imenu Gertruda odlučila da se hrani slamom umesto da se pojavluje na sceni.

„U ‘Neuralinku’ nismo zadovoljni trenutnim standardima za dobrobit životinja i uvek ćemo se truditi da učinimo više za životinje koje toliko doprinose čovečanstvu“, naveli su.

Firma je osnovana 2016. godine i finansira je Mask. Uređaj na kojem radi sastoji se od male sonde sastavljene od hiljada elektroda pričvršćenih za fleksibilne niti – tanje od ljudske kose – koji mogu pratiti aktivnost neurona, prenosi BBC.

BONUS VIDEO: Ilon Mask – čovek koji živi budućnost

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar