Sputnjik Lajt Sputnik Light
Sputnjik Lajt Foto:The Russian Direct Investment Fund (RDIF)/Handout via REUTERS

Na Institutu za virusologiju Torlak u Beogradu danas je počela proizvodnja ruske vakcine protiv koronavirusa Sputnjik V. Ipak, naša zemlja nije pionir kada je reč o proizvodnji ove vakcine - pre nas sa proizvodnjom su počele Rusija i Belorusija, a mnoge zemlje su pri kraju pregovora, te je pitanje dana kada će početi.

Pročitajte još:

Vakcina „Sputnjik V“ odobrena je u 70 zemalja. Razvijena je na Institutu za epidemiologiju Gamaleja u Moskvi. Rusija je, inače, prva zemlja na svetu koja je registrovala vakcinu protiv koronavirusa – 11. avgusta prošle godine. Naziv je dobila po analogiji sa lansiranjem prvog veštačkog Zemljinog satelita 1957. godine.

Njena osnova su virusi koji ne mogu da budu opasni za ljude, tzv. vektori. Oni služe kao nosioci karakterističnog genetskog materijala patogena protiv kojeg treba sprovesti vakcinaciju. Telo prepoznaje genetski materijal kao strani i stvara antitela koja sprečavaju infekciju u slučaju stvarnog susreta sa virusom.

Ko sve proizvodi Sputnjik?

Prva zemlja koja je nakon Rusije počela da proizvodi vakcinu bila je Belorusija. U toj državi proizvodnja je počela u martu ove godine. Beloruska državna farmaceutska kompanija „Belmedpreparati“ sada proivodi do 500.000 doza mesečno.

Sputnik V vakcina
Sputnik V vakcina Foto:EPA-EFE/MIGUEL GUTIERREZ

Indijska kompanija „Panacea bajontek“ u maju je počela proizvodnju ruske vakcine „Sputnjik V“ protiv koronavirusa.

U saopštenju koje je tada dao ruski Fond za direktna ulaganja (RDIF) navodi se da će prve vakcine koje se proizvedu u Indiji biti poslate ruskom nacionalnom institutu za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ radi kontrole kvaliteta. Iz RDIF ističu da se očekuje da puna proizvodnja počne tokom leta. Prema navodima RDIF, plan je da se godišnje proizvede 100 miliona doza.

Rusku vakcinu proizvode i Kazahstan i Južna Koreja, a nekoliko evropskih zemalja je u pregovorima za proizvodnju.

„Mađarska pregovara sa Rusijom o proizvodnji Sputnjika V i drugih ruskih vakcina protiv koronavirusa u budućoj mađarskoj fabrici vakcina“, izjavio je juče mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

„I Mađarska i Rusija su otvorene za mogućnost da Mađarska proizvodi vakcine na osnovu ruske licence“, napisao je Sijarto na svojoj Fejsbuk stranici.

Sputnik V
Sputnik V Foto:EPA-EFE/Attila Balazs

Mađarska je jedina zemlja Evropske unije koja vakciniše svoje građane kineskom vakcinom Sinofarm i ruskom Sputnjik V, iako nijednu od njih evropski blok nije odobrio za hitnu upotrebu.

Istraživački centar vijetnamskog ministarstva zdravlja pregovara sa Rusijom o proizvodnji vakcine Sputnik V zemlji. Planiraju da proizvode 50 milona doza godišnje.

Sputnik V vakcina
Sputnik V Foto:EPA-EFE/ZOLTAN BALOGH

U Vijetnamu je u martu odobren Sputnik V, i to je jedna od dve vakcine koja se koristi u toj državi. U upotrebi je i AstraZeneka. Inače, u Vijetnamu je vakicinisano oko pola milona građana.

Dogovori o kojima se više ne priča

Rusija je saopštila u martu da je postigla sporazume o proizvodnji vakcine protiv koronavirusa Sputnjik V sa „kompanijama iz Italije, Španije, Francuske i Nemačke“ u očekivanju da vakcina bude odobrena u Evropskoj uniji. Sa kojim evropskim kompanijama su postignuti sporazumi do danas nije obajvljeno.

Šta je bilo sa Brazilom?

Brazilska farmaceutska kompanija koja planira da proizvodi rusku vakcinu protiv koronavirusa Sputnik V, počeće sa proizvodnjom sledeće nedelje, pre nego što bude izdato odobrenje za upotrebu njenu upotrebu.

Foto: EPA-EFE/Rayner Pena R.

„Vakcina će se proizvoditi za izvoz u zemlje koje su odobrile njenu upotrebu“, rekao je Fernando Markues, osnivač i izvršni direktor kompanije koja će proizvoditi vakcine.

To znači da one ipak neće biti korišćene u samom Brazilu, što je potpuno paradoksalno, ako se u obzir uzme to da u maju, kada je drugi talas koronavirusa u Brazilu bio na vrhuncu, nije odobren zahtev guvernera te države da počne imunizacija ovom vakcinom.

Kao razlog, navedeno je da podaci o sigurnosti i efikasnosti Sputnjika V nisu potpuni.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)