Foto: Miloš Perić

Danas počinje proizvodnja vakcine Sputnjik V u Srbiji - jaka i bombastična vest iz "Torlaka". Ta vakcina namenjena je prevashodno za domaće tržište, obavestio nas je Nenad Popović, ministar zadužen u Vladi Srbije za inovacije i tehnološki razvoj. Ipak, se čini da ne znamo dovoljno o tome kako će sve izgledati u praksi - da li proizvodimo ili zapravo samo pakujemo vakcinu. Profesor farmakologije Radan Stojanović kaže za Nova.rs da je prizvodnja vakcine veoma ozbiljan posao, pa od Torlaka traži konkretne odgovore i otklanjanje svih sumnji.

Profesor Stojanović ističe da je za proizvodnju vakcina zahtevu veliku logistiku i niz sertifikata. Potrebni su dokazi da su zadovoljeni standardi dobre proizvođačke i dobre laboratorisjke prakse. Smatra da je neozbiljno da nas o svemu obaveštavaju ministri, poput Nenada Popovića koji nije baš „raskošnog medicinskog znanja“.

„Ljudi iz Torlaka treba da objasne da mi imamo sve te sertifikate koji su neophodni da se pokrene proizvodnja, da nije u pitanju smo pakovanje. Građani vape za proverenim informacijama. Neozbiljno je da o tome pričaju ministri koji o tome nemaju nikave veze. To je ozbiljan posao i zato treba da progovori Torlak i spreči svaku sumnju. Zbog ćutanja Torlaka postavljaju se brojna pitanja. Mi moramo da zanamo koliko možemo da se oslonimo na te vakcine“, kaže Stojanović.

Dodaje da ni on kao predstavnik stručne javnosti nema dovoljno informacija o celom procesu, pa veruje da ih građani imaju još manje.

Foto: Miloš Perić

„Stručnjaci iz Torlaka, na čelu sa direktorom, treba da izađu i otklone sve nedoumice u vezi sa tim procesom. Da ne bude da su građani u euforiji, a da za to nema razloga. Građani mogu da budu oduševljeni, da kažu: Sada možemo da vakcinišmo naše ljude, možemo i da izvozimo i da zaradimo“, ukazuje naš sagovornik.

Ipak, ukoliko je sve po propisima i ukoliko su zadovoljeni svi standardi za proizvodnju, naš sagovornik kaže da bi to bila velika i dobra vest.

„Mogu da kažem da je taj proces ozbiljna stavr koja zahteva ozbiljnu logistiku i moraju se zadovoliti razni standardi – dobra proizvođačka i dobra laboratorisjka praksa. Sve se to mora ispuniti da bi se nešto stvarno moglo proizvoditi. Kada je u pitanju pakovanje i punjenje bočica, tu su standardi niži i moguće je da su ti standardi u vezi sa pakovanjem i punjenjm bočica ispunjeni. Ako su ispunjeni i oni drugi standardi, onda je to stvarno velika vest. Ako je to sve tako, onda ćemo mi biti jedina zemlja u ovom delu Evrope koja će moći da pravi te vakcine“, kaže Stojanović.

Baš kao što je naš sagovornik rekao, mi smo tako i uradili, pa smo od direktorke Torlaka Vere Stoiljković zatražili neke detaljnije odgovore u vezi sa Sputnjik vakcinama iz Torlaka. Do objavljivanja ovog teksta ona nije odgovorila na naše pozive i poruke.

Posle 15 godina, prošle jeseni smo iz Torlaka dobili prve vakcine protiv gripa, nadamo se da neće Toliko trebati da odgovor bna pitanje da li se Sputnjik vakcine u Torlaku samo pune ili u potpunosti proizvode.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar