VERA STOILJKOVIC, torlak, vakcina, sputnik v
Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Predsednici Srbije i Rusije Aleksandar Vučić i Vladimir Putin označili su večeras početak proizvodnje vakcine "Sputnjik V" u Srbiji, na Instututu "Torlak.

Predsednik Putin i predsednik Vučić obratili su se putem videa, a onda je i zvanično označen početak proizvodnje vakcine.

Dugme kojim je pokrenuta traka sa koje će izlaziti bočice napunjene u „Torlaku“ pritisla je direktorka Instituta dr Vera Stoiljković.

Srbija je tako postala prva zemlja u Evropi koja proizvodi rusku vakcinu.

U prvom periodu, od četiri do šest meseci, „Torlak“ će proizvesti četiri miliona vakcina „Sputnjik V“.

Očekuje se da bi prva vakcina iz „Torlaka“ mogla da dođe do punkta za vakcinaciju za 10-ak dana.

Avion iz Rusije sa komponentama za rusku vakcinu sleteo je u četvrtak uveče u Beograd.

Direktorka Instituta „Torlak“ dr Vera Stoiljković obraćajući se zvaničnicima istakla je da je Srbija bila jedna od prvih zemalja koja je započela imunizaciju vakcinom Sputnjik V.

„Zahvaljjujući toj vakcini i njenoj visokoj efikasnosti od 96,6 odsto, Srbija je očuvala zdravlje svojih građana“, naglasila je ona.

Rekla je i da je danas Srbija među liderima u Evropi po broju vakcinisanih građana, sa 30 odsto potpuno vakcinisanih, što je dvostruko više od evropskog proseka.

Stoiljković je navela i da je saradnja Instituta „Torlak“ i Ruskog fonda direktnih investicija uspešan primer saradnje dve zemlje u vreme krize.

„Zahvalni smo ruskom državnom rukovodstvu i rukovodstvu Ruskog fonda na podršci Torlaku i Srbiji“, rekla je ona i posebno istakla ulogu predsednika dve zemlje Vladimira Putina i Aleksandra Vučića, zahvaljujući kojima, kako je rekla, Srbija postaje prva zemlja u Evropi koja će proizvoditi rusku vakcinu na svojoj teritoriji.

Nakon obraćanja, Stoiljković je zamolila predsednike Putina i Vučića da joj odobre da pritiskom na zeleno dugme pokrene proizvodnju vakcine Sputnjik V.

Osim u Srbiji, proizvodnja ruske vakcine počinje i u Argentini, a tim povom obratio se i argentinski predsednik Alberto Fernandes.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare