Pad aviona u Grčkoj Foto:Tanjug/AP Photo/Giannis Papanikos/Konstantinos Tsakalidis / AFP / Profimedia/REUTERS/Stringer

Ukrajinski avion "Antonov" AN-12BK koji je u subotu uveče poleteo iz Niša srušio se kod Kavale u Grčkoj. Letelica je prevozila oružje srpske kompanije "Valir", a ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je da su prilikom pada tragično nastradali ukrajinski građani. Iako su mnoga pitanja još uvek bez odgovora, jedno od njih se ističe - kakva je uloga Ukrajine u prevozu srpskog oružja do Bangladeša?

Antonov je poleteo sa aerodroma u Nišu u subotu oko 20.40. On je leteo preko Severne Makedonije ka Jordanu, odakle je planirano da se pošiljka transportuje do Bagladeša.

Međutim, pilot je kontroli leta javio da je došlo do kvara zbog kog mora prinudno da sleti. Grčka komanda vazduhoplovstva ponudila je dve opcije za sletanje – aerodrom u Solunu i kod Kavale. Pilot je odabrao Kavalu jer je bila bliže njegovoj tadašnjoj lokaciji.

Pad aviona u Grčkoj Foto:Konstantinos Tsakalidis / AFP / Profimedia

Ipak, avion se u letu zapalio i ubrzo srušio na polje u blizini Kavale. Grčki mediji preneli su da je reč o ukrajinskom Antonovu koji je prevozio oružje iz Srbije ka Jordanu.

Ispostaviće se da je deo tih informacija tačan.

Ministar odbrane Srbije sledećeg dana održao je konferenciju za medije na kojoj je saopštio da je avion koji se srušio u Grčkoj poleteo iz Niša. Prema njegovim rečima, vlasnik letelice je ukrajinska kompanija „Meridijan LLC“, a u njoj se nalazilo 11,5 tona naoružanja srpske firme „Valir“, čija je krajnja destinacija bio Bangladeš.

Pad aviona u Grčkoj Foto:REUTERS/Alkis Konstantinidis

Stefanović je istakao da je osam članova posade aviona poginulo, kao i da nisu u pitanju državljani Republike Srbije.

Direktor „Valira“: Avion prevozio mine

Mladen Bogdanović, direktor firme „Valir“ d.o.o. koja je vlasnik pošiljke koja se nalazila u ukrajinskom avionu koji je pao u Grčkoj kod mesta Kavala, u izjavi za list „Nova“ otkrio je šta se tačno nalazilo u avionu koji je poleteo iz Srbije.

„U pitanju su školske mine čiji izvoz je dogovoren i ugovor potpisan 2021. godine sa Ministarstvom odbrane Bangladeša. Reč je o školskim minama na kojima je trebalo da se obučavaju pripadnici bangladeške vojske“, rekao je Mladen Bogdanović, direktor preduzeća „Valir“ d.o.o.

Pad aviona u Grčkoj Foto:REUTERS/Alkis Konstantinidis

Po njegovim rečima, prevoz tereta i kompaniju čiji se avion srušio, angažovao je kupac.

„Naša obaveza je bila samo da pošiljku dovezemo do aerodroma u Nišu, odakle je poleteo avion koji se srušio u Grčkoj. Mi nemamo nikakvu odgovornost za ovu tragediju koja se dogodila, osim moralne, ali moram da kažem da nam je žao zbog toga što se dogodilo i da nam je žao što su stradali ljudi koji su prevozili našu pošiljku“, izjavio je Bogdanović za „Novu“.

Kako je istakao, letelica je trebalo da stigne u Jordan, a potom da se organizuje prevoz naoružanja do odredišta u Bangladešu, što je komplikovano jer je u pitanju interkontinentalni let.

Pad aviona u Grčkoj Foto:REUTERS/Alkis Konstantinidis/EPA-EFE/ACHILLEAS CHIRAS/:Jiri Sima / Česká ilustrační fotografie / Profimedia/Konstantinos Tsakalidis / AFP / Profimedia

Ukrajina potvrdila nacionalnost posade

Nedugo potom, portparol ukrajinskog ministarstva odbrane Oleg Nikolenko potvrdio je da su u padu aviona tragično nastradali ukrajinski državljani.

„Noćas se na severu Grčke srušio ukrajinski transportni avion AN-12 koji je nosio opasan teret na relaciji Srbija-Jordan-Bangladeš. Posadu je činilo osam državljana Ukrajine. Verovatni uzrok nesreće je kvar jednog od motora“, kazao je Nikolenko.

POGLEDAJTE JOŠ:

Pored toga, Nikolenko je poručio da je po nalogu ministra spoljnih poslova Dmitra Kulebe u Solunu otvoren operativni štab. Ukrajinski konzuli su tada stigli na mesto nesreće i u interakciji su sa spasiocima i policijskim organima Grčke kako bi istražili okolnosti pada aviona.

Srbija ne odgovara za korišćenje i preprodaju oružja

Budući da je reč o ukrajinskom avionu koji je za Bangladeš prevozio srpsko oružje, otvorila su se pitanja o mogućoj ilegalnoj trgovini zbog čega nije zgoreg podsetiti na ranija objašnjenja nadležnih – da svaka kompanija koja podnese uredan zahtev sa sertifikatom i ugovorom o kupoprodaji, pod uslovima da zemlja u koju se izvozi oružje nije pod sankcijama UN, EU i OEBS, može izvoziti oružje, te da država Srbija za svaku dalju preprodaju iz zemlje takozvanog krajnjeg korisnika, ne može biti  odgovorna.

BONUS VIDEO Srušio se ukrajinski avion koji je poleteo iz Niša

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram