Foto:REUTERS/Alkis Konstantinidis,researchgate.net/profile/Dimosthenis-Sarigiannis

Profesor inženjerstva životne sredine Dimostenis Sarigijanis rekao je za grčke medije da se najverovatnije u sastavu isporuke koju je prevozio avion Antonov koji se sušio kod Kavale nalazio i beli fosfor.

Kako prenosi My News, i nezvanični izveštaji potvrđuju postojanje belog fosfora u Antonovu.

Pročitajte još:

Sarigijanis je rekao da je ovaj materijal bio u sadržaju isporuke, jer su mnogi meštani oblasti u kojoj je pao avion nakon rušenja letelice počeli da osećaju peckanje jezika i usana, a to kako tvrdi profesor uzrokuje ovaj materijal.

„To se podudara sa sastavom ratnog materijala koji se zove beli fosfor, koji se koristi za proizvodnju dimnih zavesa, u slučaju rata, od kojih niko ne može da vidi metu“, prokomentarisao je Sarigijanis.

Kako kaže, kada dođe u kontakt sa kiseonikom stvara hemijski intenzivnu reakciju, eksploziju i naravno fosfor pentoksid, koji može da izazove ove vrste razdražljivosti.

Foto:Sakis MITROLIDIS / AFP / Profimedia

Istovremeno, Sarigijanis je rekao da se treba pridržavati uputstava stručnjaka, ali ne treba paničiti jer su to supstance koje se ne akumuliraju ni u živim organizmima ni u životnoj sredini. Ipak, kaže da je istina je zabrinjavajuće to što su plastični delovi aviona izgoreli. jer kada plastika gori, u velikoj meri dolazi do proizvodnje kancerogenih materija.

Podsetimo, ukrajinski avion „Antonov“, koji je sinoć poleteo sa aerodroma u Nišu i, prema rečima srpskog ministra odbrane Nebojše Stefanovića prevozio oružje za Bangladeš, srušio se kasno sinoć kod Kavale u Grčkoj.

Svi članovi posade su stradali, a zvaničnik ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko danas je saopštio da je reč o državljanima Ukrajine.

Avion je prevozio opremu, uključujući svetleće minobacačke granate i granate za obuku.

Sve informacije o padu aviona možete pratiti u našem blogu uživo. 

BONUS VIDEO: Srušio se ukrajinski avion koji je poleteo iz Niša

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare