Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Vlasnik spa centra, vojni veteran, tek udata žena, koja je želela da uživa sa svojim suprugom, nalaze se među žrtvama pucnjave u Džordžiji. Ovaj događaj duboko je uznemirio građane SAD-a i stavio u prvi plan nasilje sa kojim se suočava azijsko-američka zajednica.

PROČITAJTE JOŠ:

Sedam žena i jedan muškarac ubijeni su u utorak u napadima u tri spa centra u Atlantni i oko nje. Većina žrtava bila je azijsko porekla, mada osumnjičeni ubica tvrdi da ni rasa ni entnička pripadnost nisi bili motiv pokolja, prenosi US tudej.

Žrtve iz Atlante još nisu identifiovane ali ministarstvo spoljnih poslova Južne Koreje je potvrdilo da su četiri žene korejskog porekla.

Nekoliko milja severnije, u okrugu Čekori, kao žrtve su identifikovani: Šaoči Ten (49), Delaina Ešli Jan (33), Pol Andre Mikals (54) i Daojou Feng (44). Elcias Ernandez Ortiz (30) je ranjen ali je preživeo ovaj pokolj.

Šaoči Ten je navedena kao vlasnik korporacije sa ograničenom odgovornošću koja je povezana sa „Jang Ejžan Masažama“ i drugim spa centrom. Vlasti kažu da su tamo ubijene dve žene azijskog porekla, jedna belkinja i jedan belac.

Ten je emigrirala u SAD iz Kine pre mnogo godina, ima odraslu ćerku koja je diplomirala na Univerzitetu u Džordžiji, rekao je prijatelj i kupac Greg Hinson.

Hinson (54) je rekao da je kod Tene išao šest godina zbog ukočenog vrata i problema sa leđima. Oboje žive u okolini i dobri bili su dobri prijatelji.

„Bila je najdraža osoba koju ste ikada upoznali. Srce mi je stalo u grlo kada sam čuo za to. Još uvek se ne čini stvarnim“, rekao je on za US tudej.

Hison je rekao da su Ten znali kao Emili i da je bila marljiva vlasnica malog preduzeća. Rekao je da je imala lepe reči za prijatelje. Rekao je da ga u spa centru u oktobru dočekala torta koju je ona kupila za njega.

Hison ljutito odbacuje spekulacije da Tenin spa centra pruža seksualne usluge. Osumnjičeni za pucnjavu je rekao vlastima da u spa centrima pronalazio izlaz za svoju zavisnost od seksa.

US tudej piše da se sva tri spa centra nalaze na Rubmaps.ch, etskom veb sajtu koji omogućava korisnicima da pretražuju i gledaju nedozvoljene salone za masažu.

„Dolazite ovde zbog masaže. Sve ove devojke su godinima radile za nju. Ovde su bile zbog boljeg života. Vredne su i vredno rade, a sav novac koji zarade ide za bolji život njihovih porodica“, rekao je on.

Pol Mikals, koji je takođe umro spa centru, posedovao je kompaniju za alarme, gde su on i njegova supruga živeli 26 godina, rekao je njegov brat Džon. Pol je izrazio interesovanje da kupi spa centar.

„Bio je vredan republikanac, i veoma snažan Trampov pristalica“, dodao je Džon.

Džon kaže da je njegov brat bio na pogrešnom mestu u pogrešno vreme. Iako tuguje za bratom, insistirao je da pošalje poruku ubici: „Iako je ovo tragedija, opraštam tom čoveku, pa će i Isus Hrist… Ne mogu da ga mrzi zbog toga. Molim se za njegovo pokajanje“.

Delania Jan je iza sebe ostavila sina (13) i ćerku od osam meseci. Ona i njen suprug su bili u braku manje od godinu dana.

Njena majka Margaret kaže da su joj ćerka i zet otišli u spa centar na dejt. Kada je došlo do pucnjave, Janin muž se zatvorio u sobu i prošao je bez povreda, rekla je njena polusestra Dana.

„Teško to podnosi. Bio je tamo. Čuo je pucnjavu i sve ostalo. Ne možete to izbeći kada ste u sobi i kada traje pucnjava – šta da radite?“, rekla je ona.

Preživeli Ernandez Ortiz je hospitalizovan na intenzivnoj nezi. Njegova supruga Flor Gonzales, kaže da je njen suprug prolazio pored preduzeća pored spa centra odakle šalje novac porodici koja je ostala kod kuće. Pozvao ju je dok se pucnjava odvijala i molio je za pomoć.

Par je poreklom iz San Markosa u Gvatemali, siromašne opštine u zemlji u Centralnoj Americi. Ernandez Ortiz je došao u SAD pre skoro 10 godina, a žena i ćerka su mu se pridružile 2015. godine. Supruga je rekla da svi oni žive od njegovog rada i da se plaši troškova operacije i gomilanja medicinskih računa.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar