Foto:profimedia.rs

Aktuelni turski predsednik Redžep Tajip Erdogan nije uspeo da odnese pobedu u prvom krugu predsedničkih izbora u toj zemlji. On će u drugom krugu odmeriti snage sa glavnim rivalom Kemalom Kiličdarogluom, a opozicija je optimistična i očekuje da će Erdogana nakon tog 28. maja poslati u političku istoriju. Erdogan već decenijama privlači pažnju kako svojim oštrim političkim stavovima, tako i raskošnim načinom života. Međutim, njegova porodica je u istoj meri bila predmet brojnih novinskih tekstova, najviše zbog umešanosti u skandale kojih je bilo dosta tokom prethodnih godina.

Redžep Tajip Erdogan je u braku sa suprugom Emine od 1978. godine. Par ima četvoro dece – dva sina Ahmeda Buraka i Bilala i dve ćerke Esru i Sumeju.

Ahmed Burak Erdogan

Ahmed je Erdoganovo najstarije dete. Rođen je 1979. godine u Istanbulu. Školovao se u školi Imam Hatip, a diplomirao na Univerzitetu u Istanbulu. Kao i u slučaju njegovih sestara i brata, i njegovo obrazovanje je platio Remzi Gur, turski tekstilni preduzetnik i prijatelj porodice Erdogan.

Foto: REUTERS/Umit Bektas

Posle studiranja otpočeo je svoj posao i danas važi za uspešnog preduzetnika. Tokom 2007. godine osnovao je kompaniju MB Denizcilik, gde je isprava imao 50 odsto akcija. Kasnije su mediji pisali da poseduje 99 odsto ove kompanije i da njegova firma u vlasništvu ima tankere vredne 80 miliona dolara.

Pre nešto više od 20 godina, bio je umešan u veliki skandal koji turska javnost nije zaboravila. On je 1998. učestovao u saobraćajnoj nesreći u kojoj je bila ozbiljno povređena pevačica Ajše Sevim Tanurek. Ona je preminula u bolnici pet nakon ove nesreće. Kada se nesreća dogodila, Burak nije imao vozačku dozvolu, a navodno je pobegao sa mesta nesreće kada je udario pevačicu.

Ahmet Burak Erdoğan Foto:facebook

Nesreća se dogodila u vreme kada je njegov otac bio gradonačelnik Istanbula. Neposredno nakon udesa, opštinske pumpe za vodu su dobro oprale ulicu u kojoj je došlo do udesa, čime su uklonjeni tragovi kočnica od 35 metara, koji su bili dokaz.

Suprug i sin ubijene pevačice podneli su tužbu protiv Erdoganovog sina. Na osnovu prijave, tužilac je tražio kaznu zatvora od 3 meseca do 20 meseci, ali je nakon smrti Sevim Tanurek u bolnici, tražena kazna povećana sa 2 na 5 godina. Mladi Burak ipak nikada nije odgovarao za nesreću, već je tada napustio Tursku kako bi studirao ekonomiju u Londonu.

Burak je u braku sa Semom Ketenči, koju je oženio 2001. godine.

Recep Tayyip Erdogan Foto:Turkish Presidency via AP

Esra Erdogan Albajrak

Esra je Erdoganova starija ćerka (rođena je 1983. godine) i supruga je bivšeg ministra finansija Turske Berata Albajraka, za kojeg se udala 2004. godine. Gosti na njihovom venčanju bili su rumunski i grčki premijeri, jordanski kralj, pakistanski predsednik, kao i ministar spoljnih poslova Tuske, ali i predsednik narodne skupštine.

Par ima četvoro dece – Ahmeta, Emine, Sadika i Hamzu.

Srednjoškolsko obrazovanje završila u školi Imam Hatip, a diplomirala je sociologiju i istoriju na Univerzitetu u Indijani 2003. godine.

Magistrirala je na kalifornijskom univerzitetu na Berkliju, gde je kasnije odbranila i doktorat. Jedan od njenih prijatelja sa kojim je studirala opisao ju je kao osobu „jake ličnosti, strogih uverenja o životu, veri, politici ali i porodici“.

Esra Erdoğan Foto:OZAN KOSE / AFP / Profimedia

Esra je 2013. godine bila optužena za pranje novca, a u čitavu priču bio je umešan i njen mlađi brat Bilal. Reč je o veliko korupcionaškom skandalu koji je izbio u Tuskoj te godine. Tada je proveravano poslovanje TURGEV-a, nevladine organizacije iz Istanbula u čijem odboru je bio Bilal.

Nećmetin Bilal Erdogan

Bilal je Erdoganovo drugo dete i mlađi sin (rođen je 1981. godine). Srednju školu je završio 1999. godine, a potom je studirao u Americi. Diplomirao je politčke nauke i ekonomiju na Univerzitetu Indijana Blumington. Zatim je magistrirao na školi Džon F. Kenedi na Univerzitetu Harvard 2004. godine.

Nakon školovanja je neko vreme radio u Svetskoj banci kao pripravnik. U Tursku se vratio 2006. godine i započeo je svoj poslovni život. On je jedan od tri akcionara BMZ Grup Denizcilik, korporacije za pomorski transport. Takođe je u upravnom odboru Turske omladinske fondacije (TUGVA) koja je oslobođena plaćanja poreza dekretom turskog predsednika Erdogana.

Oženio se 2003. godine i sa suprugom Rejan Uzuner ima dva sina Omera Tajipa i Ali Tahira i ćerku Fatimu Seru. U oktobru 2015. godine je saopšteno da se sa porodicom seli u Bolonju u Italiju, nakon što je partija njegovog oca izgubila parlamentarnu većinu.

Upravo u Bolonji je 2016. godine tužilac protiv njega prokrenuo tužbu za pranje novca. Italijanski tužioci su kasnije odustali od postupka za pranje novca protiv sina turskog predsednika Tajipa Erdogana.

Bilal Erdoğan Foto:Tolga Adanali / Zuma Press / Profimedia

Odluka je usledila šest nedelja nakon što se Erdogan u televizijskom intervjuu požalio da njegovog sina Bilala zloupotrebljava italijanski pravosudni sistem.

„Italija bi trebalo da brine o mafiji, a ne o mom sinu“, rekao je Erdogan, dodajući da bi to moglo „proizvesti probleme u odnosima sa Italijom“ ako se njegov sin vrati u zemlju i bude uhapšen.

Međutim, to nije bio jedini skandal u koji je Bilal bio umešan. On se 2013. godine sa sestrom suočio sa optužbama za korupciju, ali je tada pobegao u Gruziju.

Bilala su optuživali i za prevare i podmićivanja koja se vezuju za njegovu humanitarnu organizaciju Turgev u periodu od 2008. do 2012. Na njegov račun su se čule i optužbe za nelegalnu trgovinu naftom sa ISIS-om. On je te optužbe negirao.

Foto: Aytac Unal / AFP / Profimedia

Sumeja Erdogan Bajraktar

Ona je Erdoganovo najmlađe dete (rođena je 1985. godine). Verila se u martu 2016. godine za Selčuka Bajraktara, pa se potom u maju iste godine udala za njega. Par ima jednu ćerku.

Nakon što nije dobila željenu ocenu za prijemni ispit za fakultet 2002. godine, nastavila je školovanje u Americi. Uz stipendiju jednog biznismena diplomirala je sociologiju i politiku na Univerzitetu Indijana u Blumingtonu. Po završetku školovanja 2005. godine, završila je master studije ekonomije u Londonskoj školi ekonomije.

Kasnije je počela da radi kao konsultant u Partiji pravde i razvoja (partija njenog oca Erdogana), gde je bila zadužena za praćenje spoljnih odnosa i njihovih refleksijau svetskoj štampi.

Sumeyye Bayraktar Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Bila je savetnik svom ocu četiri godine, a tu ulogu je prestala da obavlja 2014. godine. Tokom protesta u parku Gezi 2013. godine, bila je uključena u sastanke između vlade i raznih umetnika. Godine 2015. pojavile su se priče da će se Sumeja navodno kandidovati za mesto u parlamentu, međutim, do toga nije došlo.

PROČITAJTE JOŠ:

Za nju se vezuju brojne kontroverze. Tvrdilo se da ugašen sajt koji je objavljivao njene fotografije dok je studirala u SAD-u. Takođe se pričao da je postigla dogovor sa jednom kompanijom da se uklone vesti objavljene o njenom privatnom životu u prošlosti. OdaTV je kasnije izvestila da ih je kontaktirala kompanija koja je tvrdila da je zadužena da brine o reputaciji Sumeje Erdogan na onlajn servisima i zamolila ih da izbrišu članak koji su o njoj objavili pre dve godine.

U javnost su dospeli njeni audio snimci na kojima se navodi dnevni red za navođenje botova AKP partije na Tviteru da tvituju u njihovu korist u na društvenim mrežama.

Na osnovu audio snmaka objavljenih u jednom trenutku, otkriveno je da je navodno zajedno sa svojim bratom Bilalom prenosila novac iz njihovih domova na različta mesta po očevim uputstvima i da se sastala sa Mustafom Latifom Topbašom vezano za vile izgrađene na arheološkom lokalitetu u Urli.

BONUS VIDEO: Obraćanje Erdogana sa balkona pristalicama posle proglašenja preliminarnih rezultata izbora

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar