Turska izbori Foto: .hurriyet.com.tr; EPA-EFE/ERDEM SAHIN; EPA-EFE/Necati Savas

Prema poslednjim informacijama, u Turskoj je prebrojano više od 99 odsto glasova. Razlika između predsedničkih kandidata Redžepa Tajipa Erdogana i Kemala Kiličdaroglua iznosi oko pet odsto. Kako su glasali birači u Turskoj i gde je Erdogan bio ubedljiviji, a gde njegov protivkandidat?

Nakon 99,38 odsto prebrojanih glasova Erdogan vodi sa 49,36 odsto, a sledi ga Kiličdaroglu sa 44,99 odsto, dok je kandidat Sinan Ogan je dobio 5,21 odsto glasova.

Turski list Hurijet objavio je mape na kojima se vidi kako su glasali veliki gradovi kada je reč o izboru za predsednika Turske. 

Kiličdaroglu evropski deo, Erdoganu azijski deo Istanbula

Najveći broj glasova u Istanbulu dobio je Kemal Kiličdaroglu – 48,55 odsto, dok je Erdogan dobio 46,69 odsto. Zanimljivo je i da je evropski deo Istanbula dao podršku kandidatu opozicijem, dok je azijski deo Istanbula većinski glasao za Erdogana.

Turska izbori Foto: .hurriyet.com.tr
Turska izbori Foto: .hurriyet.com.tr

Istanbulom je, do lokalnih izbora 2019. godine, vladala Erdoganova stranka AKP, ali tada je vlast u najvećem i najbogatijem gradu Turske osvojio Ekrem Imamoglu, ispred Republikanske narodne partije (CHP) na čijem je čelu Kiličdaroglu.

Kako su glasali Anakra, Izmir i Bursa?

I u Anakari, gde je takođe CHP na vlasti na loklanom nivou, Kiličdaroglu je bio ubedljiviji. Razlika je ponovo bila jako mala. Kandidat opozicije osvojio je 47,31 odsto glasova, dok je Erdogan osvojio 46 odsto.

Turska izbori Foto: .hurriyet.com.tr
Turska izbori Foto: .hurriyet.com.tr

U Izmiru, trećem najvećem gradu u Turskoj koji važi i za jedno od najvećih uporišta opozcije, Kiličdaroglu je bio ubedljiv – 63.29 odsto naspram samo 31.48 odsto za Erdogana.

Turska izbori Foto: .hurriyet.com.tr
Turska izbori Foto: .hurriyet.com.tr

Kada je reč o Bursi, četvrtom najvećem gradu u Turskoj, Erdogan je bio ubedljiviji sa 51.47 odsto naspram 40,61 odsto.

Turska izbori Foto: .hurriyet.com.tr
Turska izbori Foto: .hurriyet.com.tr

Erdogan ubedljiv u delu Turske koji je razorio zemljotres

Na krajnjem istoku Turske, gde žive Kurdi, Kiličardoglu je odneo ubedljivu pobedu. Tako je u gradu Dijarbakir lider opozicije osvojio čak 71.96, dok je Erdogan osvojio tek 26.48 odsto. Takođe, kandidat opozicije bio je ubedljiviji na bogatom priobalju, dok je u centralnom delu zemlje, kao i na severu, ubedljivu pobedu odneo je Erdogan.

Turska izbori Foto: .hurriyet.com.tr
Turska izbori Foto: .hurriyet.com.tr

U delovima zemlje koji su najteže pogođeni zemljotresom, rezultati su šarenoliki.

U Kahramanmarašu, jednom od razorenih gradova, aktuelni predsednik bio ubedljiv – 71.88 odsto naspram 22.2 odsto. Sa druge strane, u Hataju, još jednom epicentru zemljotresa, oba kandidata osvojila su skoro identičan procenat glasova – 48.03 i 48.07 odsto.

U Adani, međutim, Kiličdaroglu je završio traku ispred Erdogana – 50.89 odsto naspram 43.92 odsto.

Kuhinja, balkon i drugi krug

Prema ovim informacijama izvesno je da će se održati drugi krug 28. maja, pošto nijedan od dva vodeća kandidata nije dobio više od 50 odsto glasova.

Podsećamo, Erdogan je sinoć održao govor na balkonu središta svoje stranke u Anakri u kom je rekao da „iako tačni rezultati još nisu jasni, mi smo daleko ispred“. Govor je iskoristio i da između redova „potkači“ svog izazivača. Na početku obraćanja rekao je da je „neko u kuhinji, a mi smo na balkonu„, aludirajući na Kiličdaroglua koji je tokom izborne kampanje objavljivao snimke iz svoje skromne kuhinje.

Foto: REUTERS/Umit Bektas

Kiličdaroglu je na odgovorio da se „izbori ne dobijaju na balkonu“.

Pročitajte još:

Izbori su unapred označeni kao moguća prekretnica za Tursku kojom dve decenije Erdogan upravlja čvrstom rukom. Opozicija ga godinama optužuje za gušenje sloboda, ukidanje načela kemalizma, kao i nepotizam i korupciju. Erdogan je posebno posle neuspelog državnog udara 2016. godine širio svoje nadležnosti i gomilao sve više moći u svojim rukama.

VIDEO Obraćanje Erdogana sa balkona pristalicama posle proglašenja preliminarnih rezultata izbora

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar