Ruski sud osudio je na smrt Marokanaca Brahima Sauduna i dva državljanina Britanije Ejdena Aslina i Šona Pinera jer su ratovali na ukrajinskoj strani.

Ruski sud ih optužuje da su bili deo vojske koji su sačinjavali „strani plaćenici“. Na teret im se stavlja i pokušaj nasilnog oduzimanja vlasti i obuka za vršenje terorističkih aktivnosti.

Pročitajte još:

Ipak, njihove porodice insistiraju na tome da se oni zapravo već godinama bore na strani ukrajinske vojske i da nisu plaćeni za ratovanje.

Inače, ovaj sud nije zvanična ruska institucija niti je međunarodno priznat, a nalazi se u samoprolglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici. Zbog toga, diplomatski pritisak na Rusiju pokušava da izvrši britanska vlada, kao i šefica diplomatije te zemlje Liz Tras, koja svakodnevno apeluje na to da je ovakvo suđenje kršenje ljudskih prava.

„Oni su ratni zarobljenici. Ovo je lažna presuda bez ikakvog legitimiteta“, istakla je Tras.

Presudu sačekali mirno

Ipak, britanski vojnici su dostojanstveno sačekali presudu na suđenju koje je reporter BBC-a Džo Invud, koji je prisutan u sudnici, ocenio kao „prilično bedno“.

„Ovakva suđenja stavljaju interese propagande iznad zakona i morala i potkopavaju mehanizme razmene ratnih zarobljenika“, rekao je novinar.

Dodaje da su optuženi bili obučeni u crno, da su stajali u kavezu u sudnici i pažljivo slušali dok im se čitaju kazne. Dok su Aslin i Piner stajali nepomično pognutih glava, između njih, Brahim se nervozno ljuljao s jedne na drugu stranu.

Ruska državna agencija Interfaks prenela je izjavu predsednika sudskog veća Aleksandra Nikulina koji je rekao da pri donošenju presude sud se rukovodio ne samo propisanim normama i pravilima, već i glavnim, neprikosnovenim principom pravde.

Foto:Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia

Kako su zarobljeni?

Britanci se u ruskom zatvoru nalaze već dva meseca i zarobljeni su sredinom aprila u Marijupolju koji je u maju potpuno pao u ruke ruske vojske. Piner i Aslin su se potom pojavili u dva odvojena snimka emitovana iz Rusije, tražeći da budu razmenjeni sa proruskim političarem koji je zadržan u Ukrajini.

Britansko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je tada Kremlj da se prema zatvorenicima ponaša humano.

U dva snimka, Aslin i Piner se obraćaju direktno britanskom premijeru Borisu Džonsonu, tražeći da budu razmenjeni za prokremljskog političara Viktora Medvedčuka koji je ranije uhapšen u Ukrajini i takođe se pojavio na snimku koji je objavila ukrajinska obaveštajna služba.

Medvedčuk je tražio da bude razmenjen za ukrajinske borce koji su tada još bili ostali u opkoljenom lučkom gradu Marijupolju.

Ko su oni?

Kako navode zapadni mediji, niko od osuđenih nije došao u Ukrajinu tokom rata, već u njoj žive prilično dugo.

Oba Britanca su se godinama borila za ukrajinsku vojsku pre ruske invazije i trebalo bi da budu zaštićeni kao aktivni vojnici Ženevskim konvencijama o ratnim zarobljenicima.

Takođe, Marokanac Saudun, već godinama živi i studira u Kijevu. Piner, rodom iz Njujorka je bivši radnik staračkog doma koji se pridružio ukrajinskim oružanim snagama kao marinac još  2018. godine i tada je podneo zahtev za državljanstvo. Uz to, njegova supruga je Ukrajinka i zajedno žive u Nikolajevu.

U trenutku hapšenja još uvek je bio na snazi njegov trogodišnji ugovor sa ukrajinskom vojskom koji je oročen do sledeće godine, a nakon toga je planirao da ostane u zemlji i bavi se humanitarnim radom.

Sa druge strane, Aslin je dobio ukrajinsko državljanstvo nakon tri godine služenja u vojsci.

Kako i sam priznaje, za ukrajinsku vojsku se prvi put zainteresovao nakon protesta na Majdanu, talasa demonstracija i građanskih nemira u toj zemlji krajem 2014. godine. Ranije se borio i u Siriji na strani kurdskih oružanih jedinica protiv takozvane Islamske države.

Ovaj mladić planirao je da podigne kredit za stan u koji bi se uselio sa svojom devojkom u skorijoj buducnosti, međutim to je sada prekinuto.

Sva deševanja iz Ukrajine pratite na našem blogu uživo.

BONUS VIDEO: HIMARS – testiranje raketnih sistema koje Amerika šalje Ukrajini

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare