Foto: Profimedia/Reuters/EPA

Grad Herson na jugu Ukrajine nedavno je pao po kontrolu ruske vojske. Iako jedan deo stanovnika Hersona želi da organizuje referendum o zvaničnom pripajanju Rusiji, ukrajinske vlasti tvrde da do toga neće doći. Međutim, sada su se pojavile nove informacije o specijalnim dvoranama za mučenje, koje su Rusi napravili upravo u Hersonu.

Ukrajinski zvaničnici kažu da se u okupiranoj Hersonskoj oblasti nalaze takozvane „dvorane za mučenje“ u kojima je sada zarobljeno oko 600 ljudi.

„Prema našim informacijama, u Hersonskoj oblasti ima oko 600 ljudi koji se nalaze u podrumima u posebno opremljenim prostorijama koje deluju kao komore za mučenje“, naveli su iz ukrajinske vlade.

Jedan deo zarobljenika nalazi se u samom Hersonu, dok je drugi deo raspoređen u nekoliko delova Hersonske oblasti.

Foto: – / Sputnik / Profimedia

Među njima su aktivisti, novinari, ratni zarobljenici, čija je sudbina sada u rukama ruskih snaga koje sprovode mučenje u tajnim podrumima širom Hersonske oblasti.

Sporni referendum

Zvaničnik kog je Moskva postavila u Hersonu izjavio je da će administracija tog regiona tražiti od predsednika Rusije Vladimira Putina da pripoji tu oblast.

Zamenik šefa ruske administracije u Hersonu Kiril Stremusov rekao je novinarima da ne postoje planovi za stvaranje samoproglašene „Hersonske Narodne Republike“, nalik proruskim republikama proglašenim u ukrajinskim oblastima Donjeck i Lugansk, ali je dodao da ima planova da se od Putina zatraži aneksija.

Herson, Ukrajina, Rusija, ruski vojnici, ruska vojska
Foto: – / Sputnik / Profimedia

„Grad Herson je Rusija. Neće biti Hersonske Narodne Republike na teritoriji regiona Herson, neće biti referenduma. To će biti ukaz zasnovan na apelu regionalnog rukovodstva Hersona ruskom predsedniku, a biće i zahtev da bude uključen u region Rusije“, rekao je Stremusov.

Preuzimanje kontrole nad gradom Hersonom, na jugu Ukrajine, i većim delom okolne teritorije, verovatno je bila najznačajnija dobit Rusije u dosadašnjem ratu u Ukrajini.

Ukrajinski zvaničnici spekulišu da Rusija planira da organizuje referendum o nezavisnosti Hersona, sličan onima koji su održani u Donjecku i Lugansku 2014. godine. Moskva je priznala samoproglašene republike Donjeck i Lugansk dva dana pre početka invazije na Ukrajinu.

Foto: Russian Defence Ministry / TASS / Profimedia

„Ako Rusija bude u stanju da zadrži snažan položaj u Hersonu, kada borbe prestanu, ona će biti u veoma snažnoj poziciji iz koje se može pokrenuti buduća ofanziva. Sa druge strane, ako Ukrajina povrati Herson, Ukrajina će biti u jačoj poziciji da se odbrani od budućeg ruskog napada. Ova strateška kalkulacija bi trebala da navede Rusiju da dodeli dovoljnu borbenu moć da zadrži Herson“, stoji u analizi ukrajinskih i britanskih obaveštajaca.

„Kako smo pobegle iz okupiranog grada“

Kada je postalo jasno da će ruske snage uskoro preuzeti kontrolu nad gradom, stanovnici su masovno počeli da napuštaju Herson. Među njima su i dve novinarke koje su nakon 48 dana pod ruskom okupacijom uspele da dođu do slobode.

Oksana Borisova i Alisa Poliakova nedeljama unazad gledale su kako ruski vojnici obitavaju po njihovom gradu u vozilima sa oznakom Z, uništavaju ga, otimaju i muče njihove prijatelje.

POGLEDAJTE JOŠ:

Na kraju su ipak uspele da pobegnu, nakon što su prošle sedam ruskih kontrolnih punktova, preživele bliski susret sa ruskim projektilom, za nešto više od 10 sati stigle do Nikolajeva, mesta koje kontrolišu ruski vojnici.

„Nevrovatno je to da u svojoj zemlji ne možete da razlikujete ruske i ukrajinske vojnike, da strahujete od toga na koga ćete da naletite“, kaže Borisova.

Kada je čula da iz usta ukrajinskog vojnika izlazi: „dobar dan“ , znala je da je da je „kod svojih“.

Inače, ove dve ukrajinske novinarke su hrabro dokumentovale užase života u okupiranom Hersonu od početka rata.

Izveštavale su i o tome kako stanovnici žestoko nastavljaju da pronalaze razloge za radovanje: priča o mladim bolničkim stažistima koji se venčavaju, piju kafu u svom omiljenom kafiću dok oko njih odzvanjaju artiljerijski udari.

BONUS VIDEO Rusi upali u prostorije bataljona Azov

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare