Foto: Facebook, lordzg / Shutterstock

Kod poznatog zagrebačkog noćnog kluba "Ritz", noćas je ubijen Tomislav Sabljo, javnosti poznat kao Uskokov optuženik i jedan od protagonista akcije Tebra. Protiv njega je podignuta optužnica kojom se tereti da je bio šef kriminalne grupe koja je u Hrvatsku prokrijumčarila 15,7 tona marihuane, kao i da je organizovao paljenje automobila i pripremao fizičke napade na čelnike Dinama i druge osobe.

Nakon hapšenja u akciji Tebra u julu 2019. godine, Sabljo je bio u istražnom zatvoru duže od dve godine. Po izlasku iz Remetinca na slobodi je proveo svega nekoliko dana pre nego što ga je policija uhapsila zbog pokušaja iznude nad 77-godišnjim Z. G, piše Jutarnji list.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

„Izašao sam iz zatvora, daj mi pare, inače ću te ubiti“, navodno su bile reči, kako je tvrdio Z. G, kojima mu se Sabljo obratio putem telefona po izlasku iz zatvora.

Nakon što je proveo određeno vreme u Remetincu zbog tog slučaja, Sabljo je pušten na slobodu, a prošle godine je ponovno uhapšen.

Sada zbog iznude. Kako je saopštila policija on je u više navrata tokom 2014. i 2015. godine pozajmljivao novac Luki Ivančiću, unuku hrvatske zaštitnice građana Šime Krasić, uz uslov da mu isplaćuje dogovorenu mesečnu kamatu.

Novac mu je određeno vreme uz dodatan iznos kamate regularno isplaćivao, ali ubrzo su usledile dodatne finansijske poteškoće.

Tada je Sabljo počeo sve češće da preti Ivančiću i članovima njegove porodice koji su iz straha za svoj život, a na zahtev osumnjičenog, preneli vlasništvo svojih porodičnih nekretnina u vrednosti od oko 310 hiljada evra na bliske osobe osumnjičenog.

U periodu od 2015. do 2019. godine, Sablji su na ime duga i kamata isplatili i novčani iznos šestostruko veći od iznosa koji je pozajmio. Ipak, ni to mu nije bilo dovoljno, pa je počeo da zove Ivančića i da mu preti kako bi ga prisilio da isplati nepostojeći novčani dug. Situacija je eskalirala prošlog septembra. kada ga je Sabljo prebio.

Ivančić je i sam imao problema sa zakonom – uhapšen je zbog sumnje da je preprodavao drogu. To je bilo spektakularno hapšenje, jer su policajci usred bela dana zaustavili crni „Golf sedmicu“ i priveli vozača.

Ilustracija Foto:Shutterstock

Ivančić im je tada predao kilogram heroina koji je imao kod sebe, nakon čega je uhapšen.

Kada je Sabljo „pao“ zbog iznude nad Ivančićem, ispitan je u nadležnom tužilaštvu nakon čega je završio u zatvoru u Remetincu.

Sabljo je imao poprilično dug kriminalni dosije i pre spomenute akcije Tebra u kojoj ga je Uskok optužio pre tri godine, ali sud u Zagrebu još nije potvrdio optužnicu.

Pročitajte još:

Od tada je Sabljo, osim krivičnog postupka za prethodni pokušaj iznude nad Z. G, dobio i optužnicu za podmićivanje jednog zagrebačkog tužioca.

U tom slučaju je učestvovao i Sabljin saradnik, kao i vlasnik lokala koji je tužitelj često posećivao.

Prema optužbi, tužitelj je tražio 3.000 evra ne bi li odbacio krivičnu prijavu protiv Sablje za pretnje, a nakon što je primio deo dogovorenog mita, prijavu je i odbacio.

BONUS VIDEO Požar u Zagrebu – povređena 4 radnika

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar