Foto: Tanjug/AP Photo/Gregorio Borgia

Desničarski političar Injacio La Rusa, koji je u četvrtak izabran za predsednika Senata na prvoj sednici novog italijanskog parlamenta, u dnevnoj sobi drži bistu italijanskog fašističkog diktatora Benita Musolinija.

Kao predsednik gornjeg doma parlamenta u Rimu, ovaj 75-godišnjak preuzima drugu najvišu funkciju u Republici posle predsedničke funkcije. Dobio je 116 senatorskih glasova od potrebna 104.

La Rusa je partijski kolega Đorđe Meloni, koja bi narednih dana trebalo da postane premijerka, iz krajnje desničarske partije Braća Italije.

Foto: Tanjug/AP Photo/Gregorio Borgia

Injacio La Rusa je rođen 18. jula 1947. u Paternu kod Katanije na Siciliji, a srednje ime mu je Benito, prenosi N1.

La Rusa je davao kontroverzne izjave o italijanskoj istoriji i fašizmu. U predizbornoj kampanji tvrdio je da su svi Italijani „naslednici il Dučea“ – što je Musolinijev nadimak i znači „vođa“.

Foto: Tanjug/AP Photo/Gregorio Borgia

Tokom pandemije koronavirusa, La Rusa je savetovao Italijane na društvenim mrežama da prestanu da se rukuju i pokažu fašistički „rimski pozdrav“, koji je analogan Hitlerovom pozdravu u nacističkoj Nemačkoj. U intervjuu pre četiri godine, La Russa je ponosno pokazao svoju dnevnu sobu sa religioznim predmetima i bistom Musolinija.

PROČITAJTE JOŠ:

Novinari lista Korijere dela sera su 2018. posetili njegov dom u Milanu i fotografisali njegovu kolekciju fašističkih memorabilija, koja uključuje Musolinijeve biste i medalje, fotografije i knjige o crnokošuljašima i kolonijalnoj Italiji.

On je ljubitelj američke istorije, a svoja tri sina dao je ime po indijanskim plemenima ili ratnicima – Antoninu Đeronimu, Lorencu Kočizu i Leonardu Apaču.

BONUS VIDEO: Pobeda desničarske Đorđe Meloni: Ona je nova premijerka Italije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar