Andrej Plenković, Zoran Milanović
Foto: EPA-EFE/Virginia Mayo/BORIS PEJOVIC

Nakon izbora u Hrvatskoj, ključno pitanje je - kako do 76 mandata? Dakle, ko će biti taj koji će imati većinu i sastaviti novu vladu. Koje su moguće kombinacije i scenariji govorili su za HRT politikolog Branko Caratan i politički analitičar i komunikolog Jerko Trogrlić.

„Ako HDZ uspe da se dogovori s Domovinskim pokretom, onda je praktično problem rešen. Tu će biti još najmanje četiri predstavnika manjina. I tu je problem rešen. Ako današnji premijer Plenković skupi 76 mandata, onda će predsednik Milanović sigurno dati današnjem premijeru mandat za sastav vlade“, kazao je politolog Branko Caratan.

Druga mogućnost manjinske vlade je, ističe Caratan, komplikovanija jer Hrvatska nema iskustva s takvim oblikom raspleta.

„Druga mogućnost je ovo što verojatno pokušava srediti SDP i predsednik RH, a to je jedina realna mogućnost s obzirom na to da većina stranaka najavljuje s kim neće, a jako malo ima ovih varijanti s kim se hoće. To znači ovo što je šefica Možemo rekla – SDP-ova koalicija je vlada, manjinska vlada, a iz sabora je podupiru Možemo, Most i Domovinski pokret i ovih par još manjih stranaka s manjim brojem mandata“, dodao je.

„Konačno postoji i još jedna varijanta da se niko ne može dogovoriti (…). Ako niko ne može da dobije 76 mandata i s tim mandatima da ode kod predsednika Hrvatske, onda postoji mogućnost da nakon izvesnog vremena koje nije u Ustavu definisano, predsednik Republike imenuje tehničku vladu i raspisuje nove izbore“, pojasnio je Caratan.

Dodao je da slede pregovori, te nastavio da je za sada poznato ko sa kime neće.

„Možemo neće ići u vladu ako u vladi budu predsjednici desnih stranaka. Domovinski pokret ne želi vidjeti u vladi srpsku stranku i Možemo. Most misli da njihov kandidat treba biti premijer i ako imaju 11 mandata“, zaključio je.

„Milanović ima plan“

Politički analitičar i komunikolog Jerko Trogrlić kazao je da će Hrvatska imati desniju i nestabilniju vladu nego do sada.

„Nezavisno, čak ću to kazati, da Zoran Milanović uspe da okupi vladu, ona po svom delovanju mora da bude „desnija“ nego što je bila vlada Andreja Plenkovića, ako želi opstati“, rekao je.

Dodao je da obe kombinacije nose svoje nestabilnosti.

„Najizglednija, najlakša opcija je dogovor Domovinskog pokreta i HDZ-a. Međutim, znamo da i tu postoje nekakvi lični animoziteti i da Andrej Plenković neće moći da upravlja Hrvatskom u završnici i koalicijom na način na koji je to radio u prethodnih osam godina“, istakao je.

Dodao je da Domovinski pokret želi „ulaz“.

„Mislim da je opcija s HDZ-om za njih sigurnija opcija, ideološki ne izdaju svoje birače. Oni zapravo se i sve vreme izdaju kao pravoverni HDZ. Oni se pokazuju kao neko ko želi da HDZ vrati na taj domoljubni put od kojeg je, po njima, Andrej Plenković odveo“, pojasnio je.

Ako pronađu uskoro kompromis, ističe, postoji šansa za Hrvatsku da ima stabilnu vladu.

Druga kombinacija uključuje predsednika Milanovića.

„Predsednik Milanović po meni ima taj plan da u dvokoraku na neki način dobije se vlada – to je da se prvo sruši HDZ pa da se onda formira nekakva, kako su sad već mnogi rekli, Frankenstein vlada, kakva god, koja bi onda trebalo da donese par poteza i da se ponovo organizuju izbori“, dodao je.

Caratan: Sve kombinacije su problematične

Politolog Caratan kazao je da iako su sve kombinacije moguće, da su, takođe, sve kombinacije formiranja vlade i problematične.

„Dakle, ova vlada nacionalnog spasa, ona bi naravno morala imati samo dogovoreno nekoliko točaka programskih zbog korupcije i još dva, tri problema koji bi bili dogovoreni i naravno ta podrška iz parlamenta bi bila od krajnje levice do krajnje desnice. Dakle, kao što je kolega rekao, to nije stabilno. Ali, ako i deo mandata Domovinskog pokreta ili čitav Domovinski pokret uđe u koalicijsku vladu s HDZ-om, ni to nije jako stabilno“, kazao je Caratan.

„Jer u tom slučaju bi premijer Plenković imao pritisak s jedne strane desnih inicijativa, od Domovinskog pokreta, s druge strane bi imao „kritičko oko“ iz Bruxellesa i međunarodne zajednice na takve pozicije“, dodao je.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar