Vladajuća Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) za sada ima 60 mandata, dok koalicija "Reke pravde", okupljena oko Socijaldemokratske partije, ima 42 mesta u Hrvatskom saboru, rezultati su parlamentarnih izbora koje je Državno izborno povjerenstvo (centralna izborna komisija) objavilo na osnovu 91,33 posto obrađenih biračkih mesta. Deo leve opozicije pozvao je večeras ostale opozicione stranke desnice da podrže manjinsku vladu SDP-a, dok je lider HDZ-a i premijer Hrvatske Andrej Plenković u govoru posle ponoći naveo da su "ubedljivo pobedili" i da već sutra "kreću u forimiranje nove parlamentarne većine".

Prema trenutnim rezultatima, desničarski Domovinski pokret ima 14 mandata, Most ima 11, a „Možemo“ za sada deset mandata.

Regionalna stranka iz Istre IDS (Istarski demokratski sabor) ima tri mandata, regionalna Nezavisna platforma Sever ima dva, a Fokus-Republika jedan mandat.

Izlaznost na današnjim izborima je 59,06 odsto od ukupno upisanih birača, navelo je Državno izborno povjerenstvo.

Plenković: Ujutru krećemo u formiranje nove parlamentarne većine

Predsednik Hrvatske demokratske zajednice Andrej Plenković obratio se tek oko pola jedan ujutru i odmah na početku je „pecnuo“ Zorana Milanović navodeći da su zbog njega „izbori održani u ovaj bizaran dan – sredu“.

„HDZ je po treći put zaredom uverljivo pobedio na parlamentarnim izborima“, rekao je on u izbornom štabu HDZ-a.

Slavlje u HDZ-u nakon prvih privremenih rezultata Foto:Igor Soban/PIXSELL

Plenković je naveo da HDZ od sutra ujutru kreće u formiranje nove parlamentarne većine kako bi formirali treću vladu zaredom.

Predsednik SDP-a obećava: Dve trećine građana želi promene, pred nama su možda i meseci pregovora, ali će oni završiti promenom

Peđa Grbin, predsednik SDP-a, rekao je u izbornom štabu koalicije „Reka pravde“da predstoje razgovori o vladajućoj koaliciji i tom prilikom je obećao da će oni, kako je naveo, završiti promenom.

„Pokazali smo da u kampanji možemo ponuditi drugačiju i bolju Hrvatsku. Čestitam svim strankama. Ovi rezultati sigurno nisu onakvi kakve smo priželjkivali, ali su pokazali da dve trećine građana Hrvatske želi promenu i nije zadovoljno sa onim što se u Hrvatskoj događa. Mi te ljude nećemo izneveriti“, rekao je Grbin.

On je naveo i kako su pred njima „dani, možda i meseci razgovora“ o postizbornoj koaliciji.

Izbori u Hrvatskoj, sedište koalicije „Reka pravde“, Foto: EPA-EFE/STRINGER

„Ali ti razgovori će završiti promenom koja će Hrvatsku učiniti boljom i zemljom bez korupcije. Ja do ponoći ne smem da govorim (o Zoranu Milanoviću), kome ćemo dati mandat za sastavljanje Vlade, a od sutra počinju razgovori sa onima koji su do juče govorili da sa HDZ-om neće“, rekao je on aludirajući na stav Ustavnog suda nakon što je Milanović nakon raspisivanja izbora rekao da će biti kandidat za premijera.

Takođe, Grbin je ocenio da je izborna kampanja bila „neobična i drugačija“.

Izbori u Hrvatskoj, sedište koalicije „Reka pravde“, Foto: EPA-EFE/STRINGER

Benčić (Možemo) poziva na forimiranje manjinske vlade SDP-a

Sandra Benčić iz „Možemo“ istakla je u obraćanju da se u predstojećim danima opozicija „još uvek može dogovoriti da SDP sastavi manjinsku vladu“ koju će svi ostali iz opozicije podržati iz parlamenta.

„Ne smemo izgubiti iz vida da je cilj broj jedan rušenja HDZ-a sa vlasti. Taj cilj još uvek može da se ostvari i dostigne“, rekla je ona.

Sandra Benčić iz „Možemo“ istakla je u obraćanju da se u predstojećim danima opozicija „još uvek može dogovoriti da SDP sastavi manjinsku Vladu“ koju će svi ostali iz opozicije podržati iz parlamenta.

„Ne smemo izgubiti iz vida da je cilj broj jedan rušenja HDZ-a sa vlasti. Taj cilj još uvek može da se ostvari i dostigne“, rekla je ona.

Ona je objasnila taj scenario gde HDZ može da se obori sa vlasti, a da desnica, kako je navela, ne uđe u Vladu.

„Međutim, ono na šta sad pozivam sve političke aktere od levice do desnice, svi oni koji su se zaklinjali ove 4 godine da je glavni cilj uništiti koruptivnu hobotnicu i da nikad neće sa HDZ“, rekla je ona.

Ona je najavila da ta manjinska vlada može da „poseče krake koruptivne hobotnice“.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević iz „Možemo“ pozvao je desnicu da zajendo sa njima podrže manjinsku vladu stranke SDP, a koja je osvojila najviše mandata posle HDZ-a.

„Mi ne moramo da uđemo u Vladu, ali je ključno da to naprave i drugi. Hajde da onda podržimo SDP koji se osvojio najviše mandata i koji se nalazi između nas i desnice“, rekao je on.

Izbori u Hrvatskoj, Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Domovinski pokret kao tas na vagi? Penava: Za nas nema varijante u kojoj ćemo biti u koaliciji sa strankom srpske nacionalne manjine i Možemo

Prvi se od političkih lidera obratio Ivan Penava iz desničarskog Domovinskog pokreta, koja je po trenutnim rezultatima treća najjača politička snaga u Hrvatskoj. On je tom prilikom poručio da ta stranka neće u koaliciju sa strankom srpske nacionalne manjine SDSS (Samostalnom demokratskom srpskom strankom) Milorada Pupovca, koji je do sada bio u koaliciji sa HDZ-om, kao ni sa zeleno-levom političkom platformom „Možemo“.

On je poručio da će već sutra početi da „kroji sudbinu“ Hrvatske.

„SDSS ni u jednom varijenti i ni pod kakvim uslovima. Jednako tako, stranka ‘Možemo’ je nemoguća misija što se nas tiče“, rekao je Penava, koji je inače gradonačelnik Vukovara.

„Vrlo očigledno je da ćemo sa ovakvim poverenjem moći da budemo jedan vrlo značajan faktor na hrvatskoj političkoj sceni između dva pola – crveno i plavo – s tim da ne pripadamo nijednom“, dodao je on.

Šta su rekle stranke na prve rezultate? 

Arsen Bauk iz SDP-a rekao je za hrvatski RTL da će ova stranka prvo razgovarati sa „Možemo“.

„Od danas ćemo imati novu parlamentarnu većinu koja je do danas bila opozicija. Prva stranka s kojom moramo da razgovaramo je ‘Možemo’, poslanici stranaka nacionalnih manjina i oni sa kojima smo bili na protestu“, izjavio je Bauk nakon što su ranije večeras bile objavljene prve izborne ankete.

Tomo Medved iz HDZ-a izjavio je za hrvatski Index.hr da su u ovoj partiji ponosi jer su „pobednici i ovih parlamentarnih izbora“.

„Po prvi put u novijoj istoriji imaćemo treći uzastopni mandat za vođenje Hrvatske…“, rekao je on i dodao da „mržnja nije prošla“.

Bivša premijerka Kosor: „Mogu da zamislim 3P koaliciju – Plenković, Penava i Pupovac“

Nekadašnja premijerka Hrvatske i bivša liderka HDZ-a Jadranka Kosor izjavila je za TV N1 komentarišući prve izborne rezultate da može zamisliti koaliciju Hrvatske demokratske zajednice, Domovinskog pokreta i srpske stranke SDSS.

„Mogu da zamislim 3P koaliciju – Plenkovića, Penavu i Pupovca. S obzirom na komentare koji dolaze iz DP-a, sve je to moguće zamisliti“, rekao je on.

Ona je ocenila kako će aktuelni hrvatski premijer Andrej Plenković sada „učiniti sve, jer bi postao prvi premijer koji je to postao tri puta“.

„Učiniće sve da to postane jer bi to dobro izgledalo i u njegovom CV-u. Mislim da je spreman na ustupkee i da Penava ustukne pod pritiskom nekih članova“, izjavila je Kosor.

Podsetimo, prema prvim izlaznim anketama koji su objavljeni u 19 časova, vladajuća Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) imala je 58 mandata, dok je opoziciona koalicija „Reka pravde“, okupljena oko leve i opozicione Socijaldemokratske partije, imala 44 mandata.

Na trećem mestu je desničarski Domovinski pokret sa 13 mandata, a zeleno-leva koalicija „Možemo“ 11 mandata.

Most je osvojio 9, te Nezavisna platforma Sever 2 mandata, IDS (Istarski demokratski sabor) 2 i Fokus, Republika 1 mandat.

Podsetimo, biračka mesta su zatvorena u 19 časova. Hrvatski sabor ima 151 poslanika, a birači u deset izbornih jedinica biraju 140 poslanika, dok pripadnici nacionalnih manjina biraju osam poslanika u 12. izbornoj jedini. U 11. izbornoj jedinici koju čine birači bez prebivališta u Hrvatskoj biraju tri poslanika.

***

BONUS VIDEO – Kako je počeo izborni dan u Hrvatskoj i kako je proteklo glasanje u ambasadi u Beogradu?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare