Matteo Messina Denaro Foto:Carabinieri/Handout via REUTERS

Nakon što je uhapšen jedan od vođa sicilijanske mafije, italijanski kriminalac Mateo Mesina Denaro, nakon 30 godina skrivanja od policije, postavlja se pitanje ko će ga naslediti na mestu vođe Koza nostre, prenosi Jutarnji list.

Nakon hapšenja Denaro je priveden i odveden na tajnu lokaciju. Pravosnažno je osuđen na doživotni zatvor.

Možda će zahtevati obnavljanje procesa, možda će ga i dobiti, ali to ništa neće promeniti, biće u zatvoru, pod strogim režimom predviđenim članom Krivičnog zakonika, uz strogu izolaciju čak i od najbližih, ali, navodi se, imaće odgovarajuću bolničku negu.

Jutarnji list ocenjuje da je možda je zato i dozvolio da ga uhvate – da se ne bi krio kao „planinska zver kada je bolestan, možda čak i smrtno“.

Dodaju da više neće moći da komanduje mafijom i postavljaju pitanje „Ko će zauzeti njegovo mesto?“
Kao njegovi mogući naslednici pominje se nekoliko osoba.

Matteo Messina Denaro Foto:Tanjug/Italian Police, LaPresse via AP&Carabinieri/Handout via REUTERS/Shutterstock

Setimo „Tonton“ Mineo (84) je sada, uprkos poodmaklim godinama, je čovek sa najvećim uticajem Koza nostri i vodi ogranak Paljarelija u Palermu.

„Capo di capi“, glavni nad glavnima, uvek je gospodario Palermom i u njegovom okolinom.

Čak i dok je Denaro bio na slobodi, „Tonton“ Mineo bio i ostao predsednik Regionalne komisije Koze Nostre, odnosno „kupole“ u kojoj šefovi mandata koordiniraju zajedničke politike i akcije.

Međutim, Mineo je u zatvoru od 2018.

I Salvatore „Toto“ Rina, najgori među najgorima, bio je šef „kupole“ čak i dok je bio u zatvoru – ali Mesina Denaro je zaista bio najjači, jer je bio slobodan, u kontaktu sa svojom teritorijom i zato što je bio dovoljno inteligentan da vodi strategiju.

„Tonton“ Mineo je izabran za šefa „kupole“ 29. maja 2018. godine, nakon Riine smrti.
Karabinjeri su ga uhvatili i zatvorili 4. decembra iste godine, u akciji „Kupola 2.0“.

Njegov mandat sada, u njegovo ime, predvodi Đuzepe Kalvaruzo, takođe begunac – ali njegova „specifična težina“ nije dovoljna da vodi „kupolu“.

Novi strateg mogao bi da bude Đovani „U Pačiuni“ Motisi (64), šef istoimenog komore porodičnog klana, nekada atentator u ime „Tota“ Rine, optuženog za ubistvo generala Karla Alberta Dale Kjeze, tada antimafijaškog prefekta u Palermu, a koji je u bekstvu od 1998. godine.

Matteo Messina Denaro Foto:EPA/FRANCO LANNINO

Na kraju krajeva, policija goni sve članove „kupole“ iz doba mafijaškog terorizma i svirepih ubistava, usmerenih na zastrašivanje.

Koga još traži i lovi italijanska pravosudna policija?

Atilia Kubeda (75) je prvi na listi, osuđen je za seriju otmica uz ucene. U zatvoru je bio uzoran, nekoliko puta je izlazio na slobodan vikend, a onda se 1997. više nije vratio u zatvor.

Štaviše, oteo je industrijalca Đuzepea Sofijantinija iz Breše, a za taj zločin je osuđen na još 30 godina zatvora, u odsustvu.

Dok je Koza Nostra vodila frontalni rat protiv države, što se nije isplatilo, ‘Ndrangeta’ je preuzela vođstvo među italijanskim organizacijama organizovanog kriminala, koje su se širile od Kalabrije do italijanskih i nemačkih gradova, sklapajući unosne ilegalne švercerske saveze sa latinoameričkim narko-kartelima.

U Rimu je prvu ‘ndrinu, „osnovnu organizaciju“ ‘ndranghete’, osnovao Paskvale Bonavota iz Katanćara, jedan od poglavara istorijske Bonavota ‘ndrine, a koji je osuđen na doživotni zatvor, ali je nestao iz vida policije 2018. godine.

Visoko na italijanskoj listi traženih begunaca nalazi se i Junzo Okudaira (73), pripadnik „japanske Crvene armije“, optužen da je kao terorista podmetnuo auto-bombu ispred rekreativnog kluba američkih oficira u Napulju 1988. godine.

PROČITAJTE JOŠ:

Sve četiri osobe koje su tada poginule bili su italijanski civili.

Osumnjičen je i za podmetanje auto bombe ispred američke ambasade u Rimu, napad na francusku ambasadu u Hagu 1974. godine.

Mateo Mesina Denaro Foto: EPA/POLICE

Italijani ne znaju gde se on nalazi, a ni Amerikanci koji ga takođe traže.

Italijani znaju gde je terorista Alesio Kazimiri (71), koji je zajedno sa nekim od svojih saboraca iz „Crvenih brigada“ kidnapovao bivšeg italijanskog premijera Alda Moroa i ubio policajce koji su ga čuvali, kako bi sprečio već dogovoreno demohrišćansko – Komunistička koalicija u Italiji, protiv terorizma.

Kazimiri živi u Nikaragvi, koja ne želi da ga izruči, jer ga smatra drugom po oružju.

Evropska unija takođe ima svoje liste najtraženijih odbeglih kriminalaca.

Pošto je Mesina Denaro uhvaćen, na prvom mestu je irski diler droge Džejms Majkl Keli, koji je pet punih dana mučio svog rivala dok nije umro.

Najtraženija žena u EU je nigerijka Džesika Edosomvan Nigerija, optužena za trgovinu ljudima, uglavnom mladih afričkih prostitutki.

Nemac Burkard Garveg je na listi od 1999. za napade na oklopna vozila koja su prevozila novac, a za njegovo hapšenje raspisana je nagrada od 80.000 evra.

BONUS VIDEO: Pucnjava u Parizu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar