Matteo Messina Denaro Foto:Tanjug/Italian Police, LaPresse via AP&Carabinieri/Handout via REUTERS/Shutterstock

Brat 12-godišnjeg dečaka kojeg je šef mafije Mateo Mesina Denaro zadavio i rastvorio mu telo u buretu sa kiselinom, rekao je danas da se nada da će ubica "dugo patiti" nakon što je uhapšen posle 30 godina trčanje.

Đuzepe Di Mateo (12) kidnapovan je 1993. godine po nalogu Mesine Denara u pokušaju da uceni njegovog oca da ne svedoči protiv mafije, kažu tužioci.

Dečak je bio u zatočeništvu dve godine pre nego što je zadavljen i njegovo telo rastvoreno u bačvi sa kiselinom.

Đuzepeov brat Nikola rekao je danas da je osetio „mešavinu radosti i bola” nakon što je Mesina Denaro uhapšen u privatnoj zdravstvenoj klinici gde se lečio od raka.

Nikola je rekao: „Čitao sam da je bolestan. Pa nadam se da ima dug život da može da pati što duže, istom patnjom koju je zadao mom bratu. Nevinom detetu“.

„Moja porodica je primila ovu vest sa mešavinom radosti i bola jer je ponovo otvorila stare rane. Zahvaljujemo se snagama reda i mira i pravosuđu koji su uvek bili uz nas“, dodao je. „Ono što sada želimo da znamo više od svega je kako je uspeo da ostane neotkriven 30 godina. Možda će sada istina izaći na videlo“.

Mesina Denaro, šef zloglasne bande Koza Nostra i nadimak ‘Đavo’ nakon niza brutalnih ubistava, uhvaćen je kada je naoružana policija upala u privatnu medicinsku ustanovu u Palermu na Siciliji, gde je bio na lečenju.

Šezdesetogodišnjak je pokušao da peške pobegne od policajaca i progurao se kroz niz bolničkih vrata – ali je stigao samo do bara koji je bio deo iste zgrade u kojoj je posećivao lekare zbog provere raka debelog creva.

Dok su policajci gurali sada slabašnog mafijaškog bosa u ćošak, Mesina Denaro im je pokorno dao svoje ime pre nego što su ga strpali u crni kombi koji je čekao pred šokiranim pacijentima i medicinskim osobljem.

Šef mafije, koji nije viđen u javnosti tri decenije, prikazan je kako sedi u policijskom kombiju u smeđoj kožnoj jakni, belom kačketu i zatamnjenim naočarima nedugo nakon hapšenja.

Mesina Denaro, koji je zadavio 12-godišnjeg dečaka, a njegovo telo rastvoreno u kiselini, policija je odvela na tajnu lokaciju odmah nakon što je priveden.

Mafijaš koji se jednom navodno hvalio da može da ‘napuni groblje’ svojim žrtvama, Mesina Denaro je bio vodeća figura u Koza Nostri, stvarnom sicilijanskom kriminalnom podzemlju prikazanom u filmovima Kum.

Za mafijaškog bosa koji je izbegavao hapšenje više od 30 godina, česte posete privatnoj klinici dovele su do njegovog hapšenja.

Mesina Denaro je sedeo u privatnoj klinici i čekao da ode kod lekara radi testova na rak debelog creva, kada ga je opkolila grupa naoružanih policajaca.

Foto:Handout / AFP / Profimedia

Član osoblja koji je tražio da ostane anoniman rekao je lokalnim medijima: „Dolazio je ovamo povremeno oko godinu dana. Imao je operaciju pre nekoliko meseci i vratio se na još testova i hemoterapije“.

Kako se vest o njegovom hapšenju proširila Palermom, lokalni stanovnici su se pojavili da aplaudiraju i rukovaju se sa pripadnicima italijanske policije koji su učestvovali u operaciji.

PROČITAJTE JOŠ:

Stanovnici su viđeni kako navijaju i brišu suze dok su osetili talas olakšanja što je Mesina Denaro konačno priveden.

Italijanska premijerka Đorđa Meloni pozdravio je hapšenje kao „veliku pobedu države koja pokazuje da nikada ne odustaje pred mafijom“.

Mesina Denaro se suočava sa višestrukim doživotnim zatvorom. On je u odsustvu osuđen na doživotnu kaznu zbog svoje uloge 1992. godine u ubistvima antimafijaških tužilaca Đovanija Falkonea i Paola Borselina.

Šef mafije, koji dolazi iz malog grada Kastelvetrana na Siciliji, takođe se suočava sa doživotnom robijom zbog svoje uloge u bombaškim napadima u Firenci, Rimu i Milanu u kojima je naredne godine ubijeno deset ljudi.

Mesina Denaro je bio broj jedan na listi najtraženijih u Italiji, ali jedina poznata njegova fotografija datira iz rane 1990. godine.

BONUS VIDEO: Izazvao lančani sudar, policiji rekao da ga je jurila mafija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar