Foto: Tanjug/AP Photo/Frank Augstei

Za naslednika Liz Tras na mestu šefice britanske Konzervativne stranke, a automatski i Vlade, mogu da se kandiduje maksimalno tri poslanika, navela je danas vladajuća Konzervativna stranka.

Liz Tras je danas podnela ostavku posle svega 45 dana na čelu Vlade posle burnog šestonedeljnog mandata tokom kojeg je njena politika izazvala previranja na finansijskim tržištima, zbog čega se suočila sa pobunom u vlastitoj stranci i gubitkom autoriteta.

Vladajući konzervativci su se dogovorili da će po skraćenoj proceduri do kraja sledeće nedelje izabrati novog lidera koji će automatski postati premijer.

Kandidati za novog premijera moraju da imaju podršku najmanje 100 kolega iz stranke od ukupno 375 konzervativnih poslanika u Parlamentu, rekao je novinarima Grejam Brejdi, zvaničnik konzervativne većine.

Podršku kolega za kandidaturu treba da prikupe do ponedeljka u 14 sati po lokalnom vremenu. Posle toga poslanici treba da se slože oko dva kandidata, a onda će 170.000 članova stranke glasati onlajn do petka 28. oktobra, i ko bude imao najviše glasova odmah će postati šef stranke i novi premijer.

Ovaj proces je selektivniji nego posle ostavke Borisa Džonsona u julu kada je osam kandidata moglo da se prijavi, poslanici Konzervativaca su eliminisali šest, a zatim su članovi stranke imali šest nedelja da izaberu između dvoje finalista.

Nijedan kandidat se za sada nije zvanično prijavio. Među očekivanim kandidatima je bivši minsitar finansija Riši Sunak koji je letos izgubio u trci sa Liz Tras, ministarka Peni Mordant, bivša ministarka unutrašnjih poslova Suela Brejverman koja je juče podnela ostavku u Vladi, a nije isključeno ni da se prijavi bivši premijer Boris Džonson koji prema listu „Tajms“ planira povratak u ime „nacionalnog interesa“.

***

BONUS VIDEO: Britanski saveti za štednju struje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare