vakcina sa okforda
Foto:EPA-EFE/IQBAL KUSUMADIREZA

Kineska farmaceutska kompanija navodno je u tajnosti vakcinisala stotine hiljada ljudi sa jednom od dve eksperimentalne vakcine protiv kovida-19.

Kineska Nacionalna biotek grupa (CNBG), podružnica državne Sinofarm kompanije, testirala je još uvek nebezbednu vakcinu na po naređenju kineske vlade u julu, prenosi Vol Strit Žurnal.

Ranije danas, Žong Song, pravni zastupnik kompanije, rekao je novinarima da dve vakcine koje razvija CNBG mogu i do tri godine da štite ljude od koronavirusa.

Pročitajte još:

Izveštaj o testiranju usledio je nakon što je druga kineska kompanija, Sinovak Biotek, objacila da su i oni vakcinisali između 2000 i 3000 svojih zaposlenih i članova porodice eksperimentalnom vakcinom.

Agencija Blumberg prenela je da su dve vakcine u trećoj fazi razvoja zajedno sa još tridesetak drugih iz celog sveta.

U avgustu, Rusija je saopštila da su testirali i razvili vakcinu protiv korone.

Kineska vlada odobrila je da se pripadnicima vojske daju eksperimentalne vakcine koje je u junu razvila firma KanSino Biolodžiks a onda je mesec dana kasnije, spisak proširila i na medicinske radnike. Žong Song je rekao da niko od onih koji su dobili CNBG-ovu vakcinu nije razvio nikakve nus pojave niti se zarazo koronavirusom.

Foto:Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Najveći proizvođač vakcina nema dobre vesti

U međuvremenu, glavni izvršni direktor Serum Instituta, najvećeg proizvođača vakcina na svetu, Adar Punavala, izjavio je kako zbog toga što se proizvodni kapaciteti ne povećavaju dovoljno brzo, dostupnost vakcina za COVID-19 svima na svetu može biti osigurana najranije 2024. godine.
„Biće potrebno četiri do pet godina da svi na planeti dobiju vakcinu“, rekao je on i upozorio da u slučaju vakcina koje predviđaju dve doze trebati proizvesti 15 milijardi doza.

Foto: Shutterstock

Inače Serum Institut već ima potpisan ugovor s Astra zenekom o isporuci milijardu doza vakcine po ceni tri dolara za 68 zemalja, a saradnju su dogovorili i s Novavaksom i ruskim Gamaleja istraživačkim institutom za proizvodnju Sputnik vakcine.

Pročitajte i:

Punaala upozorava kako je očigledno da svet po pitanju vakcina želi da bude optimističan, ali je rekao da on ne deli taj optimizam jer ne vidi adekvatan nivo kapaciteta ni distributivne logistike. Njegova kompanija inače proizvodi oko 1,5 milijardi doza raznih vakcina godišnje koje prodaju u 170 zemalja.

Prema procenama izvršnog direktora američke Fondacije za istraživanje vakcina Pitera edve trećine svetske populacije moglo bi biti vakcinisano do sredine 2023. godine. Pod uslovom da se proizvede vakcina sa 75-postotnom učinkovitošću, to bi prema Heleovom mišljenju moglo biti dovoljno za zaustavljanje pandemije.

Komentari

Svi komentari (2)