dr Dušan Popadić Printscreen: Tv Nova S

"O svim vakcinama koje se trenutno testiraju, oksfodskoj, ruskoj i kineskoj - nije dostupno dovoljno podataka da bismo znali šta da očekujemo, ali mislim da je najverovatnije da, ukoliko neka vakcina uđe u upotrebu u SAD tokom 2021., da u Srbiju neće stići pre 2022. godine", rekao je gostujući u emisiji "Probudi se" imunolog dr Dušan Popadić.

Pročitajte još:

„Dobre su vesti o nastavku testiranja vakcine u Oksfordu, iako je zabeležen jedan pacijent sa transverzalnim mijelitisom, što je teško neurološko stanje, ali neželjeni efekti mogu da se dese, a u ovom slučaju nema dokaza da je transverzalni mijelitis posledica vakcinacije“, objasnio je dr Dušan Popadić u emisiji „Probudi se“.

na informacije da se u Rusiji planira vakcinacija 40.000 stanovnika Moskve, iako vakcina nije prošla kroz tzv „treću fazu ispitivanja“, odgovara da se u ovom slučaju očigledno radi o spajanju treće i četvrte faze u razvoju vakcine, dok o „kineskoj vakcini“ dodaje da se i on njoj zna tek da postoji, da se testira i na vojnicima – ali da rezultati nisu poznati.

„Suštinski, o svim vakcinama je dostupno veoma malo podataka – moramo da sačekamo da vidimo podatke, kako bi formirali mišljenje“, naglasio je Popadić.

Na pitanje kada treba očekivati početak upotrebe vakcine, Popadić je odgovorio procenom da je je nemoguće očekivati masovnu vakcinaciju tokom ove godine.

„Poznato je da američki epidemiolog Entoni Fauči očekuje da će  vakcinacija u SAD verovatno početi toko 2021., dok je kod nas realnije da počne tokom 2022. godine, ukoliko naravno u oba slučaja vakcine budu dostupne“, rekao je Popadić.

One koji veruju da se vakcina protiv korone previše sporo razvija podseća da je prvi pokušaj da se napravi vakcina protiv HIV  zabeležen 1987. godine, a do danas je nema.

„Ako za dve godine dobijemo vakcinu protiv Sars Cov 2, možemo to smatrati ogromnim uspehom“, rekao je Popadić.

Komentarišući „antikorona proteste“, rekao je da nema razumevanja za učesnike, i da mu je žao njegovih kolega u zemljama gde se takva okupljanja dešavaju, pošto će se za dvadesetak dana suočiti sa povećanim brojem zaraženih koronavirusom.

„Kada je reč o ‘spajanju’ epidemija koronavirusa i gripa, dobro je da su zaštitne mere slične: treba nositi maske, provetravati prostorije, izbegavati suvišne kontakte. Takođe, svima koji se inače vakcinišu, kao i nekima koji inače ne bi – preporučujem da se vakcinišu protiv gripa“, poručio je Popadić.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare