Foto: Shutterstock/Ascannio

Testiranje vakcine protiv koronavirusa Oksfordskog univerziteta, koje se sprovodi u saradnji s farmaceutskom kućom Astra Zenekom, nastaviće se nakon što je zaustavljeno u nedelju, kada se jedan od ispitanika razboleo, objavio je danas Univerzitet. Vakcina Astra Zeneke i Univerziteta Okford smatra se ozbiljnim kandidatom među desetinama vakcina koje se razvijaju u svetu.

Zdravstveno regulatorno telo za lekove (MHRA), kako je saopšstila kompanija, potvrdilo je da su se stekli bezbedni uslovi za nastavak istraživanja koje se nalazi u trećoj fazi.

Kompanija je rekla da ne može da otkriva detalje, ali da će biti objavljene sve one informacije o daljem kliničkom ispitivanju koje zahtevaju regulatorni standardi.

S Oksforda su prvo objavili da se volonter neobjašnjeno razboleo, a kasnije su još dodali da je zapaljenska promena na kičmenoj moždini kod jednog ispitanika povod privremenog prekida treće faze ispitivanja vakcine koja je jedan od favorita za vakcinu protiv koronavirusa.

Završna klinička ispitivanja vakcine protiv koronavirusa, koju su razvili kompanija Astra Zeneka i Univerzitet Okford, odložena su nakon što je jedan učesnik imao neželjenu reakciju u Velikoj Britaniji.

Iz kompanije Astra Zeneke su to opisali kao „rutinsku“ pauzu u ispitivanjima.

Ishod ispitivanja vakcina pažljivo se prati širom sveta. Svetska zdravstvena organizacija, međutim, ukazuje da nijedna od gotovo 180 vakcina koje se ispituju, još nije prošla sve potrebne faze.

Velike su se nade polagale u to da bi ova vakcina mogla biti jedna od prvih koja će se pojaviti na tržištu, nakon uspešnog testiranja u prvoj i drugoj fazi.

Prelazak na treću fazu ispitivanja poslednjih nedelja obuhvatio je oko 30.000 učesnika u SAD-u, kao i u Velikoj Britaniji, Brazilu i Južnoj Africi. Ispitivanja vakcina u trećoj fazi često uključuju hiljade učesnika i mogu trajati nekoliko godina.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar