Bolnica Sarajevo
Bolnica Sarajevo. Foto: ELVIS BARUKCIC / AFP / Profimedia

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS), u saopštenju za javnost u sredu, 7. aprila, navodi da uvezeni kineski respiratori tipa ACM 812A koji su predmet uviđaja od početka ove nedelje, nisu povučeni iz upotrebe u radu s Covid-19 bolesnicima ove zdravstvene institucije. Za respiratore koje je iz Kine uvezla firma "Srebrena malina" u aprilu 2020. godine, veštačenjem Tužilaštva BiH je utvrđeno da nisu upotrebljivi u jedinicama intenzivne nege.

“Svi respiratori koji su uvezeni iz Kine nalaze se u Posebnom respiratornom centru koji je i formiran za Covid–19 bolesnike. Niti jedan od navedenih respiratora ne nalazi se na drugoj lokaciji u KCUS-u”, ističu u saopštenju iz KCUS-a.

Kako navode iz ove zdravstvene institucije, sve navedeno evidentirali su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i tužilac Tužilaštva Kantona Sarajevo, koji su obišli Posebni respiratorni centar KCUS-a i fotografisali sve respiratore.

Lokalni mediji objavili su prethodni dan da istražioci nisu zatekli sporne uređaje u ovom centru.

Dan ranije Tužilaštvo je formiralo predmet nakon pisma lekara KCUS-a o upotrebi uvezenih kineskih respiratora i štetnosti njihovog korišćenja po pacijente.

Ubrzo su u Klinički centar, po naredbi Tužilaštva KS, ušli su i pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, kao i inspektori Federalna uprava za inspekcijske poslove.

Istraga je počela nakon što je 17 anesteziologa KCUS potpisalo pismo u kojem ukazuju na to da respiratori ACM 812A, koje je iz Kine uvezla firma „Srebrena malina“ u aprilu 2020. godine i koji se koriste u KCUS, ne poseduju neophodne postavke koje se preporučuju za mehaničku ventilaciju COVID-19 pacijenata “zbog čega u radu nailaze na veći broj problema”.

Potpisnici pisma navode da je potrebno obezbediti respiratore koji će tehnički zadovoljiti navedene parametre, što je jedan od preduslova za tretman pacijenata u intenzivnoj nezi.

Istovremeno, direktorica KCUS Sarajevu Sebija Izetbegović je u ponedeljak, 5. aprila izjavila kako „nijedan respirator nije ubio čoveka“.

Za respiratore koji su iz Kine stigli u aprilu 2020. godine, veštačenjem Tužilaštva BiH u maju iste godine je utvrđeno da nisu upotrebljivi u jedinicama intenzivne nege. Respiratore je uvezla firma „F.H. Srebrena malina“ u vlasništvu Fikreta Hodžića, a za potrebe Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare