Foto: ws-virology.org

Kineska naučinca Ši Žengli, jedna od vodećih svestskih stručnjaka za koronaviruse, ostala je uskraćena da svetu objavi genetski sastav novog koronavirusa, nakon što su je vlasti te zemlje ućutkale, piše Dejli mejl. Ona je sekvencirala RNK virusa još dok je izbijala epidemija u Vuhanu, što je ključno za razvoj dijagnostičkih testova i vakcina za koronavirus.

Krajem prethodne godine, ona je pozvana u svoju labaratoriju za bezbednost u Vuhanu, nakon što je novo, misterioznu respiratorno stanje u gradu identifikovano kao koronavirus.

Žengli je u roku od tri dana završila svoje sekvencionisanje gena. Otkrića su pokazala da je koronavirus sličan SARS-u, respiratornoj bolesti koja je izazvala epidemiju u 33 zemlje nakon što je takođe potekla u Kini 2002. godine.

Kineski novinar Gao Lu je rekao da je još prošle godine razgovarao sa Žengli, navodeći da je njen institut završio izdvajanje gena.

Foto: EPA-EFE/MAHMOUD KHALED

„Kasnije smo saznali da je njen institut završio sekvenciranje gena i srodne testove već 2. januara, ali da su jednostavno ignorisani“, rekao je Lu.

Virološkinja, u Kini naširoko poznata kao „Betvumen“, je pozvana krajem prošle godine u već zaraženi Vuhan, da u gvozdeno obezbeđenoj laboratoriji izvrši svoje istraživanje. Rad njenog tima je povezao novi koronavirus sa šišmišima u hiljadamam kilometara udaljenom Junanu.

Istog dana kad je objavila svoje otkriće, Janji Vang, direktorka Instituta za virologiju u Vuhanu, poslala je mejl u kome je tražila da se to ne objavljuje, da se ne bi izazivala panika. U to vreme je u Vuhanu uhapšeno šestoro lekara koji su upozoravali građane na virus. Vang je napisala da Nacionalna zdravstvena komisija Kine traži da svaki test, klinički podaci ili rezultati testa i zaključci istraživanja koji su vezani za epidemiju, ne smeju biti otkriveni medijima, niti postovani na društvene mreže, niti otkrivani partnerskim instuticijama.

Osam dana kasnije, tim koji je vodio profesor iz Šangaja, uspeo je da iz uzoraka dobijenih od inficiranog pacijenta, izvadi i objavi genom na platformi kojoj su svi naučnici sveta imali pristup.

To je srećna okolnost, pošto je u toku više desetina studija širom sveta, koje imaju za cilj da pronađu vakcinu za smrtonosni virus, koji je usmrtio više od 100.000 ljudi širom planete.

U predavanju putem interneta, Ši Žengli je rekla da je njen tim 14. januara otkrio da bi novi virus mogao zaraziti ljude – šest dana pre nego što je te činjenice otkrila Kina. Istog dana, Svetska zdravstvena organizacija objavila je tvit koji podržava Kineze u poricanju prenosa zaraze između ljudi.

Tim kineske virološkinje objavio je svoje podatke identifikujući bolest 23. januara na svom naučnom portalu, pre nego što je sledećeg meseca objavio časopis Nature. Navedeno je da je genomska sekvenca 96 posto identična drugom virusu koji je pronađen u slepim miševima.

Ši Žengli je stručnjak za bolesti u nastajanju i stekla je globalno priznanje za rad u istraživanju veze između slepih slepih miševa i koronavirusa. Bila je ključni deo tima koji je pratio putanju SARS-a od slepih miševa kroz stvorenja poput mačke, koja se često jede u Kini.