Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Kineske vlasti sprovode testiranje miliona ljudi, uvode zaključavanja i zatvaranje škola posle otkrića prošle nedelje više lokalno prenetih slučajeva koronavirusa u tri grada u zemlji.

Sa dolaskom hladnog vremena opsežne mere sprovode se u gradovima Tandžin, Šangaj i Mandžuli, uprkos relativno malom broju potvrđenih novih slučajeva koronavirusa u poređenju sa SAD i drugim zemljama gde se beleže novi talasi infekcije.

Mnogi stručnjaci i državni zvaničnici su upozorili da su veće šanse da se virus širi po hladnom vremenu. Nedavna nova žarišta pokazala su da i dalje postoji rizik od vraćanja virusa iako je u velikoj meri on pod kontrolom unutar Kine, prenosi AP.

Pročitajte još:

Nacionalna zdravstvena komisija prijavila je danas dva nova lokalno preneta slučaja koronavirusa u Šangaju u prethodna 24 časa, što je ukupno sedam slučajeva od petka. Dva najnovija slučaja zaraze u Šangaju su bliski kontakti radnika na aerodromu na kome je potvrđena infekcija koronom u novembru. U nedelju uveče Međunarodni aerodrom Pudong u gradu odlučio je da testira svoje zaposlene i sakupio je 17.719 uzoraka do ponedeljka rano ujutro.

Planira se da se testiraju i drugi u okolnim zajednicama ako se zabeleže novi slučajevi zaraze.

Video snimci koji su objavljeni preko društvenih mreža pokazuju haotične scene na aerodromu kada su zaposleni dobili hitne instrukcije da se testiraju. Vide se ljudi kako stoje u velikim grupama i guraju se između zvaničnika u zaštitnim odelima.

Šangaj je selektivniji oko masovnog testiranja, cilja ljude povezane sa određenim mestom, kao što je aerodrom ili bolnica gde je jedan zaražen radio, umesto testiranja celog nekog kvarta.

U Tjanđinu zdravstveni zvaničnici sakupili su više od 2,2 miliona testiranih uzoraka od stanovnika okruga Binhaj, od kada je tu registrovano pet lokalno prenetih slučajeva prošle nedlje. Vlasti su zatvorile jedno obdanište i premestili sve vaspitače, porodice i decu u centralizovani prostor pod karantinom, a zatvoren je i stambeni kompleks gde je konstatovano tih pet slučajeva.

U Mandžuliju, gradu od preko 200.000 stanovnika, lokalne zdravstvene vlasti testiraju sve stanovnike posle prijave dva slučaja zaraze koronom u subotu. Oni su takođe zatvorili sve škole i javna mesta i zabranili javna okupljanja i proslave.

Kina primenjuje oštar pristup svaki put kada se pronađu lokalni slučajevi prenosa zaraze, zaključava stambene zajednice i cele četvrti i testira milione ljudi.

Kina je zabeležila ukupno 86.442 potvrdjena slučaja zaraze i 4.634 preminula od kada je virus prvi put primećen u gradu Vuhanu krajem prošle godine.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram