Vlasti kineskog grada Ćingdao nameravaju da testiraju kompletnu populaciju grada od devet miliona na koronavirus u roku od pet dana.

Odluka gradskih vlasti usledila je nakon što se pojavilo desetak slučajeva infekcije koji su povezani sa bolnicom koja leči pacijente obolele od korone a koji su stigli iz inostranstva.

Kineske vlasti su u maju za deset ana testirale kompletan Vuhan sa populacijom od 11 miliona stanovnika, grad koji je bio epicentar pandemije.
Od tada, zemlja je u najvećoj meri stavila virus pod kontrolu.

Pročitajte još:

U saopštenju postavljenom na kineskoj društvenoj mreži Veibo, zdravstvena komisija Čingdaoa saopštila je da su otkrili šest asimptomatskih slučajeva i šest „normalnih“ slučajeva korone u istoj bolnici.

Kineske vlasti sada imaju strategiju masovnog testiranja čak i kada je klaster novozaraženih naizgled mali, navodi list Global tajms.

Komisija sada namerava da testira kompletan grad – pet okruga u prva tri dana, a ostatak grada u naredna dva.

Do sada je 114.862 ljudi, uključujući medicinsko osoblje i pacijente u gradskim bolnicama, bilo negativno na testu za koronu, navode zvaničnici.

Na snimcima koji cirkulišu društvenim medijma vide se građani Ćingdaoa kako u nedelju rano ujutru staju u red na testiranje.

Kina je prijvila nove slučajeve koronavirusa nedelju dana posle praznika Zlatna sedmica kada su milioni ljudi proputovali zemljom.

Kina trenutno ima 85.578 potvrđenih slučajeva korone i ukupan broj preminulih od 4634.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar