Ukrajina referendum Foto:Ramil Sitdikov / Sputnik / Profimedia

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin poručio je danas da svaki pokušaj da se uporede ukrajinska kriza i pitanje Tajvana predstavlja „političku manipulaciju sa skrivenim motivima" i „grubo mešanje u unutrašnje stvari Kine".

Vang je to rekao na brifingu za novinare odgovarajući na pitanje da li Kina smatra referendume u četiri ukrajinske oblasti koje su pod kontrolom ruskih snaga „lažnim signalom za separatističke snage za nezavisnost Tajvana“.

„Tajvan je sastavni deo kineske teritorije, pitanje Tajvana je isključivo unutrašnja stvar Kine, suštinski se razlikuje od ukrajinskog pitanja, ne mogu se porediti“, rekao je on, prenosi RIA Novosti.

Pročitajte još:

Istakao je i da se Kina uvek zalagala za poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih zemalja, za poštovanje osnovnih ciljeva i principa Povelje UN, za ozbiljno shvatanje legitimne zabrinutosti svh zemalja u oblasti bezbednosti, kao i za sve napore da mirno rešavanje krize dobije podršku.

Referendumi o pitanju prisajedinjenja Rusiji održani su od 23. do 27. septembra u samoproglašenim Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, kao i u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti, a za priključenje se izjasnila velika većina birača.

Situacija oko Tajvana je eskalirala posle posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi početkom avgusta. Kina je nakon toga održala velike vojne vežbe kod obale Tajvana, uvela sankcije dvema tajvanskim fondacijama, samoj Pelosi i njenim rođacima i preduzela niz drugih mera.

Zvanični odnosi između centralne vlade NR Kine i njene ostrvske provincije prekinuti su 1949. nakon što su se snage Kuomintanga predvođene Čang Kaj Šekom, poražene u građanskom ratu sa Komunističkom partijom Kine, preselile na Tajvan.

Poslovni i neformalni kontakti između ostrva i kontinentalne Kine nastavljeni su kasnih 1980-ih.

Od ranih 1990-ih, stranke su počele da kontaktiraju preko nevladinih organizacija – Pekinške asocijacije za razvoj odnosa preko Tajvanskog moreuza i Tajpejske fondacije za međustraitsku razmenu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar