Vladimir Putin i Si Đinping
Vladimir Putin i Si Đinping Foto: TANJUG/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Kina je optužila NATO da gura pojačava tenzije između Rusije i Ukrajine do tačke pucanja.

Na dnevnom brifingu za novinare, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan pozvao je Sjedinjene Države da ozbiljno shvate zabrinutost Kine i izbegnu podrivanje njenih prava ili interesa u rešavanju situacije u Ukrajini i veza sa Rusijom, prenosi Rojters.

Pročitajte još:

Kina na osnovu Ukrajine pravi strategiju za Tajvan

„Kina pomno prati događaje u Ukrajini kako bi procenila sopstvenu strategiju prema Tajvanu“, upozorio je ministar spoljnih poslova Džozef Vu.

„Kada posmatramo dešavanja u Ukrajini… takođe pažljivo posmatramo šta Kina može da uradi Tajvanu“, rekao je Džozef Vu na konferenciji za novinare.

Takođe, analitičari ukazuju na paralele između planova Rusije za Ukrajinu i strahovanja od budućnosti Tajvana – samoupravne ostrvske demokratije koju Peking prisvaja. Oni ne isključuju mogućnost da se Tajvan zauzme silom.

„Kineski lideri smatraju da je zapadna reakcija na rusku agresiju slaba i nekoherentna i da slabog uticaja. Kinezi bi to mogli da vide kao pozitivnu lekciju“, dodao je Vu govoreći o dodatnim koracima koje Tajvan preduzima.

Upitan da li je zabrinut zbog krize u Ukrajini, Vu je rekao da svet vidi „širenje autoritarizma“, ukazujući na zajedničku deklaraciju koju su Kina i Rusija potpisale prošlog meseca.

Tajvan, Kina, Tajvanska, Kineska, zastava, zastave, pesnica, pesnice
Foto: Shutterstock

Evropska unija odlučila je da sankcioniše više ruskih oligarha i zvaničnika, pooštri kontrolu nad transferima kriptovaluta, kao i da dodatno sankcioniše pomorski sektor Rusije, saznaje DW.

„Spremni smo za aktivnu ulogu“

Kina, koja tradicionalno održava dobre veze s Moskvom, nije htela da govori o invaziji na Ukrajinu i samo je „izrazila žaljenje“ zbog sukoba u toj zemlji, rekavši ipak da „razume“ zabrinutost Rusije za svoju sigurnost.

Ali, u telefonskom razgovoru sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom prvi čovek Pekinga juče je jasno rekao da je Kina „tužna zbog novog rata na evropskom kontinentu“.

„Želimo da pozovemo na veću suzdržanost kako bi se sprečila humanitarna kriza velikih razmjera“, rekao je Si Đinping, ne osudivši rusku ofanzivu koju je 24. februara pokrenuo ruski predsednik Vladimir Putin na Ukrajinu.

Rekao je sagovornicima da „ceni napore te dve zemlje i njihovu ulogu posrednika“ i istaknuo da je i Peking spreman da preuzme „aktivnu ulogu“.

Si Đinping, Emanuel Makron i Olaf Šolc
Si Đinping, Emanuel Makron i Olaf Šolc Foto: REUTERS/Benoit Tessier/Pool

„Moramo zajedno da podupremo mirovne pregovore Rusije i Ukrajine“, apelovao je nakon što tri kruga pregovora u Beloruiji nisu dala nikakve rezultate po pitanju obustavljanja rata.

Kina je „spremna da pošalje Ukrajini humanitarnu pomoć“, rekao Đinping.

Sva dešavanja iz Ukrajine možete pratiti u našem blogu uživo. 

BONUS VIDEO: Potresni snimci raketriranja Irpina

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare