Kijev, Ukrajina Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Restrikcije struje bez presedana predviđene su narednih dana u regionu Kijeva zbog velikih šteta nanetih ukrajinskom energetskom sistemu u nedavnim ruskim udarima, objavio je danas ukrajinski privatni operater DTEK.

„Nažalost oštriji i duži prekidi struje će biti uvedeni narednih dana“, objavilo je regionalno odelenje te grupe preko Fejsbuka.

DTEK je naveo da je energetski sistem zemlje pretrpeo nove štete i procenio da zbog njih nedostaje 30 odsto od potrebne potrošnje za Kijev.

U poslednje dve nedelje Rusija je sprovela više udara na energetsku infrastrukturu Ukrajine, zbog čega je uništena najmanje trećina kapaciteta.

Kao posledica toga i da bi se izbeglo da se ne zaguši cela mreža, od pre nekoliko dana uvode se dnevni prekidi struje od nekoliko sati u brojnim oblastima medju kojima i u glavnom gradu Kijevu.

Regionalni guverner u glavnom gradu Ukrajine Oleksij Kuleba je pozvao juče lokalno stanovništvo da se pripremi na hitne prekide struje na neograničeno vreme i da umereno koristi struju.

„Situacija je i dalje napeta i nažalost prerano je govoriti o stabilizaciji sistema“, rekao je on danas preko Telegrama.

***

BONUS VIDEO: Dronovi nad Kijevom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar