Foto: EPA-EFE, Profimedia, Ap, Reuters

Ukrajina je pretrpela sveobuhvatne nestanke struje, a snabdevanje vodom u velikim delovima Kijeva prekinuto je u ponedeljak nakon još jednog talasa ruskih raketnih napada na ključnu infrastrukturu, javlja britanski "Gardijan".

Glavni komandant ukrajinske vojske, Valerij Zalužni, naveo je na Telegramu da je Rusija lansirala 55 krstarećih projektila i desetine druge municije na „civilne ciljeve“ širom zemlje, nekoliko dana nakon što je Rusija okrivila Ukrajinu za napade dronovima na njenu flotu u Crnom moru.

Oleksij Arestovič, savetnik ukrajinskog predsednika, rano u utorak nazvao je jučerašnje bombardovanje „jednim od najmasovnijih granatiranja naše teritorije od strane vojske Ruske Federacije“, prenosi Jutarnji list.

No, na istoj je platformi primietio da zahvaljujući poboljšanoj vazdušnoj obrani „uništenje nije toliko kritično koliko bi moglo biti“.

Iako je vojska saopštila da su mnoge rakete oborene, premijer Denis Šmihal rekao je da su udari ipak uzrokovali nestanak struje u „stotinama“ područja u sedam ukrajinskih regiona.

Na zapadu Kijeva, novinar AFP-a video je više od 100 ljudi s praznim plastičnim bocama i posudama kako čekaju da uzmu vodu iz fontane u parku.

PROČITAJTE JOŠ

„Umesto da se bori na bojnom polju, Rusija se bori protiv civila“, napisao je na Tviteru ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

Porušena ukrajinska energetska infrastruktura popravljaće se opremom iz 12 zemalja, rekao je Kuleba u zasebnoj izjavi.

Ruska vojska potvrdila je da je izvela napade krstarećim projektilima i rekla da su svi dosegli željene ciljeve.

U Moldaviji je vlada saopštila da je ruski projektil koji je oborila ukrajinska vazdušna obrana pao na selo Naslavcea na severu zemlje, ali nije prouzrokovao nikakve povrede.

BONUS VIDEO Ukrajina uvela hitan raspored korišćenja struje: Rusi minirali hidroelektranu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar