Foto: Sergey Guneev / Sputnik /AA/ABACA / Abaca Press / Yulii Zozulia/Ukrinform / Sipa Press / Profimedia, EPA-EFE/VADYM SARAKHAN

Nakon što je ruska vojska doživela debakl na ukrajinskom frontu, lider ove zemlje Vladimir Putin odlučio je da povuče poteze koji bi mogle da ozbiljno ugroze čitav svet. Iz rukava je izvukao tri džokera - povlačenje iz sporazuma o izvozu žitarica, što bi moglo da uzrokuje nagli skok cena na svetskom tržištu, uništavanje ukrajinske elektro mreže, kojim bi ova država ostala u mraku i konstantno "zveckanje" nuklearnim oružjem koje može da ubije na desetine miliona ljudi. I upravo ova tri "asa" omogućavaju Putinu da postigne svoj trenutni cilj - da drži svet u konstantnom strahu od svojih sledećih poteza.

Poslednjeg „džokera“ Putin je iz rukava izvukao u subotu. Naime, nakon što su dronovi sa eksplozivom napali crnomorsku pomorsku bazu u Sevastopolju, strateškog grada ruske mornarice na Krimu, Putin je doneo odluku da se Rusija povuče iz dogovora o izvozu žitarica iz Ukrajine, koji je nedavno potpisan u Istanbulu.

Ova odluka je zapravo možda i najbrutalniji odgovor Rusije na poteze Kijeva, jer ova odluka povlači posledice po ceo svet, a najveći udar osetiće zemlje „na ivici gladi“ u Africi i na Bliskom istoku.

Dokaz toga je i prehrambena kriza koja je pogađala svet do jula, kada je sporazum o izvozu potpisan u Istanbulu.

Foto:EPA-EFE/YAHYA ARHAB/Shutterstock/EPA-EFE/STR

Tada su uz posredstvo Turske i Ujedinjenih nacija, predstavnici Rusije i Ukrajine – Sergej Šojgu i Oleksandr Kubrakov potpisali sporazum o izvozu žitarica iz Ukrajine i prekinuli rusku blokadu izvoza koja je trajala skoro od početka invazije.

Ovaj sporazum omogućio je Ukrajini da nastavi izvoz žitarica iz crnomorskih luka bez straha da će trgovački brodovi biti napadnuti, dok je Rusiji dozvoljeno da izvozi hranu i đubrivo. Da Ukrajina izvozi žitarice je izuzetno bitno za čitav svet jer je četvrtina površine ove zemlje je „crna zemlja“, poznata kao černozem, koja je veoma plodna.

Takođe, Rusija i Ukrajina inače zajedno čine oko 25 odsto svetskog izvoza pšenice i 16 odsto kukuruza, što je dovelo do skoka cena žitarica na međunarodnim tržištima. Dakle, ovaj potez bi mogao da dovede do toga da ionako visoke cene hrane dodatno skoče.

Foto: REUTERS/Alexander Ermochenko

Napadi na elektro mrežu dok zima kuca na vrata

Pored toga, Putin je tokom proteklih nedelja povukao još jedan nemilosrdni potez. Naime, ruske snage su nakon nekoliko meseci ponovo počele da brutalno granatiraju Kijev. I, nije slučajno što napadi počinju sada, tik pred hladnu ukrajinsku zimu, i što su mete elektronske mreže, čijim uništavanjem bi Ukrajina mogla da ostane u mraku.

Mnogi zbog toga smatraju da Rusija ovakvim potezima direktno sabotira početak grejne sezone u Ukrajini.

Ovu tezu potvrđuje i to što je ukrajinsko ministarstvo za energetiku pozvalo građane da smanje potrošnju električne energije u periodu od 17 do 23 časa.

FOTO: EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Na isto je pozvao i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, koji je zatražio od Ukrajinaca da smanje korišćenje struje, a sve kako bi se smanjile redukcije.

„Zbog ruskog terora u nekim gradovima i regijama energetske kompanije moraju da smanje dovod električne energije“, kazao je Zelenski.

Dramatične apele građanima predsednik Ukrajine ne upućuje bez razloga. Ukoliko se grejni ili elektro sistem i najmanje poremeti, predstavljaće ogroman problem po ukrajinske trupe.

Kako se borbe odvijaju na frontovima koji se uglavnom nalaze skroz izvan ili na obodima gradova, više je nego neophodno da trupe imaju elementarne uslove za život u kasarnama i objektima u kojima se nalaze. Ali, bez struje, grejanja i sličnih stvari njihovo ratovanje će biti umnogome otežano.

Zveckanje nuklearnim oružjem

Istovremeno, Putin ima još jednog keca u rukavu, koji bi mogao da bude poguban za čitav svet – nuklearno oružje. Tokom proteklih nedelja skoro svakog dana slušamo o tome kako je ruski lider na korak do toga da klikne „crveno dugme“ i sve nas „digne u vazduh“.

Zapadni vojnici analitičari tvrde i da je ruski predsednik već odlučio da povuče svet za sobom u propast i upotrebi taktičko nuklearno oružje u Ukrajini.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ove tvrdnje su tokom proteklog perioda poduprele tri stvari. Naime, početkom oktobra je uočeno je kretanje moćnog Posejdona – bespilotnog podvodnog plovila koje se može naoružati nuklearnom bojevom glavom.

Zbog toga, međunarodni analitičari, sugerišu da je verovatno da će Putin pribeći posezanju nuklearnog oružja na Crnom moru.

Zatim, tu su i konstantni napadi na najveću nuklearnu elektranu Zaporožje čijim uništavanjem bi Evropa mogla da se nađe pod uticajem radijacije i Putinov potez koji najviše zabrinjava – premeštanje opreme za nuklearno oružje u trenucima dok Rusija gubi kontrolu nad anektiranim regijama, koje je snimljeno takođe početkom meseca.

BONUS VIDEO Bajden ne veruje Putinu: Zelenski oštro zapretio Rusima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare